Bocsánatot kért a fehér színész, aki a Simpson család indiai szereplőjének hangját adta
Legszívesebben minden Amerikában élő indiaitól egyenként elnézést kérne
Bocsánatot kért a fehér színész, aki a Simpson család indiai szereplőjének hangját adta

Forrás: SHutterstock/Puzzlepix, Youtube/Simply Simpsons

2021. 04. 14.
Hank Azaria bocsánatot kért, amiért fehér színészként a Simpson család rajzfilmsorozat indiai karakterének, Apunak ő adta hangját harminc éven keresztül. A karaktert számos kritika érte, melyek szerint rasszista sztereotípiákat erősített. 

Azaria 1990-től egészen 2020 júniusáig volt Apu hangja. 

A sorozatra nehezedő nyomás 2017 óta növekszik, amikor is az indiai-amerikai komikus, Hari Kondabalu dokumentumfilmjében kijelentette, hogy Apu karakterét rasszista sztereotípiákra alapozva alkották meg.

A színész saját bevallása szerint eleinte nem tudta, továbbra is maradjon-e a karakter hangja, vagy sem, mert nem akart reflexből reagálni. Azonban, miután olyan emberekkel beszélt, akik "rengeteget tudnak a rasszizmusról", indiaiakkal egyeztetett és szemináriumokon is részt vett a témában, rájött, hogy a rajzfilmsorozat

a "rendszerszintű rasszizmus" részét képezi.

Azaria szerint mindennek nem volt tudatában, de az, hogy jóhiszeműen járt el, nem jelenti, hogy tetteinek nem volt negatív következménye.

Az interjúvoló indiai-amerikai Monica Padmantól ezután személyesen is bocsánatot kért.

"Valóban elnézést kérek. Tudom, hogy nem erre kért, de ez fontos. Elnézést kérek, hogy részt vettem ennek megalkotásában. Egy részem úgy érzi, minden egyes indiai emberhez oda kell mennem az országban, és bocsánatot kérni tőlük."

A színész azt már azonban nevetségesnek tartja, hogyha nem rendőr, ne is játsszon rendőrkaraktert.

"Ha azonban fekete, latin vagy indiai karakterről van szó, hagyjuk, hogy ők szólaltassák meg. Így lesz sokkal autentikusabb, és belevihetik a kultúrájukat is. Ne vegyük el a munkát azoktól, akiknek van elég."

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!