Blinken: Amerika első számú partnerként tekint az Európai Unióra
Oroszországról, Kínáról, Teheránról, a klímaváltozásról és a járványkezelésről egyeztettek
Blinken: Amerika első számú partnerként tekint az Európai Unióra

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 03. 25.
Mivel az Egyesült Államok első számú partnereként tekint az Európai Unióra, Antony Blinken európai látogatásának egyik célja, hogy Washington megújítsa szövetségeseivel és partnereivel ápolt kapcsolatait - ezt maga az amerikai külügyminiszter jelentette ki szerdán Brüsszelben, az Európai Bizottság épületében, ahol Ursula von der Leyennel, az uniós végrehajtó testület elnökével találkozott.

Blinken - aki a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos tanácskozását követően látogatott el az uniós testülethez - érkezésekor elmondta, a számos közös kihívásról, köztük

a klímaváltozásról, Kínáról és Oroszországról tervezett megbeszélés témái között kiemelten fontos a koronavírus-járvány utáni erős és méltányos gazdasági helyreállítás lehetőségeinek áttekintése az Európai Unióval.

A demokrácia vagy a tekintélyelvűség kínál jobb megoldásokat a jövőre?

Beszélt arról is, hogy a demokrácia kihívásokkal néz szembe mindenütt a világban, és e tekintetben az Egyesült Államok és az Európai Unió kiállnak közös értékeik védelmében. Elmondta, vita folyik arról, hogy a demokrácia vagy a tekintélyelvűség kínál jobb megoldásokat a jövőt illetően.

"Rajtunk múlik, hogy összefogjunk és megmutassuk a világnak, hogy a demokrácia mi mindent képes számunkra és egymásnak biztosítani"

- fogalmazott Blinken.

Közös menetrend a kihívások megoldására?

Ursula von der Legyen köszöntőjében kiemelte: az Egyesült Államok fontos és értékes partnere az Európai Uniónak, ezért az unió közös menetrend kialakítását javasolja Washingtonnal a felek előtt álló kihívások megoldására, valamint a közös lehetőségek kiaknázására.

Elmondta, megbeszélésük középpontjában a koronavírus-járvány kezelése áll, illetve a járvány gazdaságra és  társadalomra gyakorolt hatásainak áttekintése is szerepel. A felek meg kívánják erősíteni az oltóanyag-ellátás biztosítását, illetve az oltóanyagok kifejlesztésének, gyártásának és a szállításának finanszírozási lehetőségeit.

Kiemelte továbbá, várakozással tekint a kulcsfontosságú nemzetközi és biztonsági kérdésekről folytatott megbeszélések elé, amelyek között

a Kínával, Oroszországgal, valamint a Törökországgal ápolt kapcsolatok mellett az uniós déli szomszédság és a Nyugat-Balkán is szerepel.

Mivel az Európai Uniónak és az Egyesült Államoknak közös aggodalmaik vannak, szoros együttműködésre van szükségük azok hatékony megoldásához - tette hozzá az uniós bizottság elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke mellett Antony Blinken Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel folytatott megbeszéléseket, amelyeket követően elmondta azt is: az Egyesült Államok arra törekszik, hogy európai partnereivel

együttműködjön Oroszország "kihívást jelentő magatartásának" kezelésében.

Tájékoztatása szerint Washington együtt kíván dolgozni az Európai Unióval a nemzetközi biztonság megerősítésén és számos más külpolitikai kihívás megoldásában.

Josep Borrell arról számolt be, hogy a felek közös nyilatkozatot adtak ki, amelyben elismerték, hogy a Kínával fenntartott kapcsolatok sokrétűek,

az együttműködés mellett a verseny és a "szisztematikus rivalizálás" elemeit tartalmazzák.

Megegyeztek, hogy párbeszédük keretében egyebek mellett olyan témákat tekintenek át, mint a kölcsönösség kérdése a gazdaságot érintően, a technológia és az infrastruktúra területén jelentkező hiányosságok megszüntetése, az emberi jogok, a biztonság, a multilateralizmus, valamint az éghajlatváltozás.

Leszögezték: a hiteles többpárti demokrácia, az emberi jogok védelme és a nemzetközi jog betartása biztosíthatja csak az indiai-, valamint a csendes-óceáni térség stabilitását és jólétét.

Aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy Teherán továbbra sem tesz eleget az iráni atomprogrammal foglalkozó, a szankciók feloldását is szabályozó közös átfogó cselekvési terv (JCPOA), vagyis az "atomalku" kötelezettségvállalásainak.

Hangsúlyozták: teljes mértékben támogatják a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkáját az iráni atomprogram figyelemmel kísérése érdekében.

Elkötelezettségüket hangoztatták egy stabil, békés és virágzó nyugat-balkáni régió mellett, ennek érdekében - mint írták - támogatják a megbékélést, a kormányzás javítását és az uniós integráció kulcsfontosságú reformjainak előmozdítását.

A felek  áttekintették az éghajlatváltozás, illetve a koronavírus-járvány elleni fellépés állását is, valamint leszögezték: stratégiai érdekük fűződik a Földközi-tenger keleti medencéjének stabilitásához és biztonságosságához, és ennek érdekében készek együttműködni abban, hogy a kialakult feszültségre fenntartható megoldást találjanak.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!