Biden: Trump "klímagyújtogató", megválasztása esetén több "pokoli" tűzvész, hurrikán és áradás jön
Trump a demokrata elnökjelölt "szellemi frissességét" kérdőjelezte meg
Biden: Trump "klímagyújtogató", megválasztása esetén több "pokoli" tűzvész, hurrikán és áradás jön

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 09. 15.
Donald Trump amerikai elnök tagadja a klímaváltozást, és "klímagyújtogató" - állította hétfőn Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a wilmingtoni otthonában mondott beszédében. A demokrata párti politikus szerint az amerikai elnök nem ismeri el a tudomány megállapításait a klímaválságról, és kudarcot is vallott abban, hogy megvédje az amerikaiakat - ahogyan fogalmazott - "a klímaválság pusztításaitól".

"Talán nem Donald Trump klímaválság-tagadása okozta ezeket a (kaliforniai) tűzvészeket és áradásokat, és a rekordszámú hurrikánt, de ha megválasztják egy második ciklusra is, akkor ezek a pokoli történések egyre gyakoribbak, pusztítóbbak és halálosabb kimenetelűek lesznek"

- vélekedett Biden.   

A volt alelnök "klímagyújtogatónak" nevezte Trumpot, bár nem fejtette ki, hogy ezen konkrétan mit is ért.

"Ha egy klímagyújtogatónak még négy évet adnak a Fehér Házban, akkor miért is lepődne meg bárki, hogy Amerika még több helyen áll majd lángokban. Ha egy klímatagadónak még négy évet adnak, akkor miért is lepődne meg bárki, hogy Amerikát még több helyen borítja el az áradás?"

- fogalmazott Biden.  

Az Egyesült Államok nyugati partvidékén - Kaliforniától Oregonon át Washington államig - augusztus eleje óta tűzvészek pusztítanak, s eddig legalább 35 ember veszítette életét a lángok miatt. A térségben egyszerre több helyen lángol a vidék, több kisvárost kiürítettek, nemzeti parkokat zártak le. Jay Inslee, Washington állam demokrata párti kormányzója "apokaliptikusnak" írta le a helyzetet. Kalifornia szintén demokrata párti kormányzója, Gavin Newsom a múlt hét végén kiadott közleményében úgy fogalmazott: a tűzvészek megmutatták, hogy a klímaváltozásról folyó vitáknak "vége van".  

Donald Trump még szombaton egy nevadai kampányrendezvényen a rossz erdőgazdálkodást is felelőssé tette a tűzvészekért.    

Az elnök hétfőn a tűzvész pusztította Kaliforniába látogatott

Gavin Newsom kormányzó Sacramentóban - az állam fővárosában - tájékoztatta az elnököt a tűzvészek nyomán kialakult helyzetről. A politikus leszögezte: a klímaváltozás súlyosbítja a tűzvészeket. "A bizonyítékok önmagukért beszélnek. A klímaváltozás létezik és súlyosbodik" - jelentette ki Newsom. Egyúttal megköszönte az elnöknek a szövetségi kormány segítségét a tűzvészek ellen, és megerősítette - mintegy egyetértve Trumppal -, hogy az erdőgazdálkodásban "még sok a tennivaló".   

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Az elnök nem mondott ellent a kormányzónak, de később, a természetvédelmi hivatal egyik helyi felelősével, Wade Crowfoottal folytatott megbeszélésekor úgy fogalmazott: a globális felmelegedés "lehűléssel fog végződni". Hozzátette: nem gondolja, hogy a tudomány "valóban tisztában van" azzal, hogy mi történik a klímaváltozás során.

Donald Trump megkérdőjelezte Joe Biden szellemi frissességét

Donald Trump amerikai elnök megkérdőjelezte elnökválasztási kihívója, a demokrata párti Joe Biden szellemi frissességét egy vasárnap későn este tartott nevadai kampányrendezvényen.

"Én többet tettem 47 nap alatt, mint Biden 47 év alatt"

- fogalmazott az amerikai elnök az eseményről tudósító Las Vegas Review-Journal tudósítása szerint. Trump megkérdőjelezte a demokrata párti elnökjelölt szellemi frissességét a Fox televízióban vasárnap későn este sugárzott interjújában is, azt is állítva, hogy Biden valószínűleg "serkentő gyógyszereket" szed az interjúk előtt.

A nevadai Hendersonban tartott kampányrendezvény három hónap óta az első nagygyűlés volt, amelyet zárt helyiségben rendeztek meg. Bírálói az elnök szemére vetették, hogy megszegte a koronavírus-járvány idején Nevadában érvényes, a társadalmi távolságtartásra vonatkozó egészségügyi ajánlásokat. Ezek értelmében ugyanis tilos 50 főnél nagyobb rendezvényt tartani a tagállam területén.

Steve Sisolak, Nevada demokrata párti kormányzója vasárnap esti Twitter-bejegyzésében "felelőtlennek" nevezte Trump döntését a rendezvény megtartásáról.

A rendezvényen egyébként Trump azt ígérte: amennyiben a résztvevőknek bármilyen következményekkel kellene számolniuk azért, mert jelen voltak, támogatni fogja őket.

"Mindig veletek leszek, ne aggódjatok"

- fogalmazott Trump.

Egyre komplikáltabb a helyzet

A The New York Times című lap a hétfői számában újabb közvélemény-kutatást közölt, mely szerint Joe Biden vezet Donald Trump előtt a fontos, úgynevezett csatatér államokban, vagyis ott, ahol nem egyértelműen republikánusok vagy demokrata pártiak a szavazók.

A lap és a Siena College közös felmérése szerint Biden mindazonáltal el is veszítheti az elnökválasztást.

A The New York Times azt írta: amennyiben a választás egyfajta népszavazás lesz Trump járványkezeléséről, akkor az elnök veszít. Ám ha a rendőri erőszak, a faji egyenlőtlenségek, a The New York Times által "békés tüntetésnek" nevezett erőszakos megmozdulások befolyásolják jobban a választók döntését, akkor - mint a lap fogalmazott - "politikailag komplikáltabb a helyzet".

A lap megállapította: "a felmérés talán legmeglepőbb eredménye: négy csatatér államban - Minnesotában, Nevadában, New Hampshire-ben és Wisconsinban - a szavazók nagy arányban nyilatkoztak úgy, hogy a 'rend és a törvény' számukra fontosabb, mint a koronavírus-járvány".

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!