Biden fiának kínai ügyleteit érintő szövetségi nyomozás indult
Kémkedési aggályok is felmerültek az FBI részéről Hunter távol-keleti üzleti partnereivel kapcsolatban
Biden fiának kínai ügyleteit érintő szövetségi nyomozás indult

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 11.
Néhány hónapos csend után az amerikai szövetségi hatóságok aktív nyomozásba kezdtek a demokrata elnökjelölt fiának üzleti tevékenységével kapcsolatban. Az ügy nem érinti Joe Bident. Hunter Biden kétes ukrajnai, orosz és kínai üzleti ügyeivel kapcsolatban még szeptemberben hozott nyilvánosságra részletes jelentést a republikánus többségű szenátus két bizottsága.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A média és techóriások akkor még igyekeztek elbagatelizálni az ügyet. Most a választások végével a nyomozás új szakaszba lépett. Delaware szövetségi ügyészei az FBI-jal és az amerikai adóhatóság, az IRS bűnügyi nyomozócsapatával karöltve igyekszik a végére járni idézések és interjúk segítségével, történt-e törvénysértés Biden részéről, és ha igen, milyen mértékű. Az eljárás a színfalak mögött már hónapok óta zajlott. Azért így, mert az Igazságügyi minisztérium tiltja, hogy nyíltan olyan tevékenységet végezzenek a hatóságok, ami bárhogyan is befolyásolhatná a választásokat.

A CNN kérdésére Biden ügyvédje megerősítette az ellene indított eljárás tényét:

"Tegnap tudtam meg először, hogy az amerikai Delaware-i Ügyészség tegnap arról tájékoztatta az ügyvédemet, hogy vizsgálat alá vették az adóügyeimet. Nagyon komolyan veszem ezt az ügyet, de bízom abban, hogy az ügyek szakmai és objektív áttekintése után kiderül majd, hogy azokat törvényesen és megfelelő módon végeztem"

- nyilatkozta az ügyben Hunter Biden.

A nyomozók számos kérdést vizsgálnak, többek között azt, hogy Biden és társai megsértették-e az adó- és pénzmosási törvényeket a külföldi országokban, főként Kínában végzett üzleti tevékenységük során. Bizonyos tranzakciói ugyanis érintettek olyan személyeket, akiknél az FBI úgy hiszi, fennáll a kémkedés gyanúja.

A CNN forrásai szerint nyomozási folyamat 2018-ban indult, amikor William Barr amerikai főügyész lett.  A vizsgálat azonnal próbára teszi Joe Biden ígéretét arra vonatkozóan, hogy függetlenként őrzi meg az Igazságügyi minisztériumot.

Szeptemberi előzmények

Ahogy arról szeptemberben beszámoltunk, Hunter Biden ukrajnai, orosz és kínai üzleti ügyeiről hozott nyilvánosságra részletes jelentést a republikánus többségű szenátus két bizottsága szerdán.

A szenátus belbiztonsági bizottsága, valamint a pénzügyi bizottság jelentése akkor utalást arra, hogy Hunter Bidennek, a Burisma állami gázcég igazgatósági tagjának ukrajnai munkája összeférhetetlen volt azzal, hogy apja, Joe akkoriban az Obama-kormányzat alelnökeként a többi között éppen Ukrajnával foglalkozott.

A jelentés megállapította: Hunter Biden az apja pozíciójának köszönhetően "zsebelt be" pénzt, amikor az ukrán gázvállalat igazgatósági tagja lett.

Akkor felfüggesztették Donald Trump amerikai elnök újraválasztási kampányának hivatalos Twitter-fiókját is, mivel  megsértették a Twitter "magán jellegű információkra vonatozó szabályozását". A fiók egyik bejegyzésében ugyanis "hazugnak" nevezték Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet, aki a megfogalmazás szerint "évekre visszaveti az országot".

A bejegyzéshez linket is csatoltak, amely egy videóhoz vezetett. A videó a New York Post című lap szerdán megjelentetett, az amerikai politikai és közéletben nagy port felvert cikkéhez kapcsolódik. A lap Joe Biden fia, Hunter Biden egyes e-mailjeit hozta nyilvánosságra az ukrajnai Burisma energetikai céghez fűződő kapcsolatokról.

A levelekből is az tűnt ki, hogy Joe Biden - aki akkoriban az Egyesült Államok alelnöke volt - megvitatta a fiával annak jövedelmező ukrajnai üzleti ügyeit is. Biden ezt korábban tagadta. Az elektronikus levelek tanúsága szerint Hunter Biden már azelőtt bemutatta az apját az ukrán óriáscég vezetőinek, hogy Biden alelnökként nyomást gyakorolt volna ukrán kormányzati tisztségviselőkre annak érdekében, hogy rúgják ki a Burisma esetleges korrupciós ügyeit vizsgáló főügyészt.

Donald Trump újraválasztási kampánya hivatalos Twitter-fiókjának felfüggesztését a Politico a közösségi média azon erőfeszítéseinek újabb lépéseként értékelte, hogy megakadályozzák a New York Post információinak széles körű terjesztését. Szerdán este a Twitter ugyanezen okból függesztette fel a Fehér Ház szóvivője, Kayleigh McEnany Twitter-fiókját is.

(CNN/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!