Biden ezúttal Angela Merkelt keverte össze Helmut Kohllal
A héten ez már a második alkalom, hogy az amerikai elnök összekeveri az európai vezetőket
Biden ezúttal Angela Merkelt keverte össze Helmut Kohllal

Forrás: Shutterstock/Consolidated News Photos

2024. 02. 08.
Joe Biden amerikai elnök egy nemrégiben tartott kampányrendezvényen összekeverte Angela Merkel és Helmut Kohl volt német kancellárt. Az utóbbi 2017-ben elhunyt. Ez volt Biden második hasonló bakija kevesebb mint egy héten belül.

Az elnök szerdán egy New York-i adománygyűjtő rendezvényen beszélve felidézett egy 2021-es beszélgetést a G7-csoport vezetőivel. A résztvevő vezetők a néhány hónappal korábban az amerikai Capitoliumnál történt január 6-i zavargásokról beszélgettek, amikor a német vezető megszólította Bident.

"És akkor Helmut Kohl hozzám fordult,

és azt mondta: Mit szólna, elnök úr, ha a London Times-t kézbe venné, és megtudná, hogy 1000 ember betörte a brit parlament ajtaját, megölt néhány bobbyt a bejutáskor, hogy megakadályozzák a miniszterelnök hivatalba lépését?" - mesélte a történetet Biden.

Kohl azonban, aki 1982-től 1998-ig kancellárként vezette Németországot, négy évvel korábban meghalt, és valójában Angela Merkel volt az, aki részt vett a 2021-es G7-es eseményen.

Ezen a héten ez már a második alkalom, hogy az amerikai elnök összekeverte az európai vezetőket a már elhunytakkal. A G7-csúcsról szóló másik történet elmondása közben Biden a hét elején ugyanis Emmanuel Macron francia elnököt cserélte fel a néhai François Mitterranddal, aki 1981 és 1995 között vezette Franciaországot, és 1996-ban halt meg.

A 81 éves amerikai elnök esetében nem ritkák a kínos nyelvbotlások. Júliusban 2023-ban véletlenül azt találta mondani, hogy "több mint 100" amerikai halt meg a Covid-19 járvány során. A Fehér Ház később ezt "több mint 1 millióra" javította. Júniusban pedig összekeverte az ukrajnai háborút az iraki háborúval, amikor kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök "elveszíti az iraki háborút".

Donald Trump volt elnök, aki Biden fő ellenfele lesz a közelgő amerikai elnökválasztáson, maga sem mentes a bakiktól. Tavaly októberben például összekeverte Magyarországot és Törökországot - akkor Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Törökország vezetőjének nevezte. Kevesebb mint egy héttel később pedig tévesen állította, hogy Magyarország Oroszországgal határos. 

(Politico/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!