Bejelentés: megszületett a döntés a hazai AstraZeneca-oltásokkal kapcsolatban
Nem lesz változás, itthon nem tapasztaltak rendkívüli vérrögképződést
Bejelentés: megszületett a döntés a hazai AstraZeneca-oltásokkal kapcsolatban

Forrás: Hetek

2021. 04. 08.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki online sajtótájékoztatón elmondta, hogy az európai gyógyszerészeti hatóság "világos döntést" hozott az oxfordi oltással kapcsolatban: megbízható és védettséget biztosít. 

Mint korábban írtunk róla, az Európai Gyógyszerügynökség szerdán bejelentette, hogy lehet összefüggés a nagyon ritka esetben tapasztalt vérrögképződés és az AstraZeneca oltása között, ám ezt még nem tudták bizonyítani. Az oltást gyártó cég és a brit kormány pedig részletes adatokkal támasztotta alá, hogy a vakcina egyértelműen hatásos és életeket ment. 

Elmondta, hogy az AstraZeneca vakcinájának két adagját továbbra is - a protokoll szerint - tizenkét hetes különbséggel adják be.

Nem állítják le és nem módosítják az oltóanyag használatát, mert erre nincs okuk: sem az európai, sem a magyar hatóságok nem változtattak a szabályokon.

Azt hangoztatta: minden engedélyezett vakcina jól vizsgázik, rendkívül megbízható. Teljes védelmet egyik sem nyújt, de esetleges megbetegedés esetén is lényegesen gyengébb tünetek várhatók - tette hozzá.

Üzleti érdekek is állnak a hírek mögött

"Minden oltás biztonságosabb, mint az oltás hiánya" - mondta, s mindenkitől azt kérte, hogy a sokszor gyógyszergyárak közötti, a sajtóban megjelenő konfliktusnak ne üljön fel.

"Ezek mögött a hírek mögött állnak üzleti érdekek is"

- jegyezte meg. A legbiztosabb, ha a magyar hatóságokra hallgatnak - hangsúlyozta.

A Hetek korábbi lapszámában részletesen is írtunk az AstraZeneca oltás körüli politikai csatározásról és a kirobbant "vakcinaháborúról". Ezt a cikket most ingyenesen ide kattintva olvashatja el.

Magyarországon egy eset sem volt

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján pedig arról tájékoztatott, hogy a magyarországi adatok alapján nem volt többletmegbetegedés a beoltottak körében,

"sőt, az oltás előtti időszakban több trombózisos esetet jelentettek, mint most. Magyarországon tehát ilyen jelenséget nem tapasztaltak. Éppen ezért a továbbiakban is lehet használni az AstraZenecát."

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!