Befejeződött az újraszámlálás Georgiában - továbbra is Biden a befutó
Bár három megyében több, mint hatezer eddig meg nem számolt szavazatra bukkantak, ez nem volt elég az eredmény megfordítására
Befejeződött az újraszámlálás Georgiában - továbbra is Biden a befutó

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 20.
A georgiai újraszámlálás csütörtökön lezárult, és a hatóságok megerősítették Joe Biden demokrata párti elnökjelölt győzelmét az eddig republikánus jelölteknek kedvező államban. Bár több ezer meg nem számolt szavazat került elő, a szoros eredményt nem tudta megfordítani a kézi számlálás. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A kis különbség miatt kérhette Donald Trump az újraszámlálást, de ezt a törvények alapján újból megteheti, ha meg akarja támadni Biden kevesebb, mint félszázalékos (12,284 szavazatos) előnyét az államban.

Korábban több, mint hatezer olyan szavazatot találtak Georgiában, amelyet korábban nem számoltak be az amerikai választás eredményébe, így Trump nagyjából nyolcszáz szavazattal tudta csökkenteni hátrányát az államban, de fordítani nem tudott.

Az újraszámlálás során 0,73 százalékos hibahatárt állapítottak meg az állami megyékben. 

Trump vezető jogi tanácsadója, Jenna Ellis kijelentette, hogy az újraszámlálás, pont úgy zajlott, ahogy azt várták, "az állam illegális szavazatokat számolt újra". Állítására semmilyen bizonyítékot nem hozott.

A helyi szavazatszámlálást felügyelők azonban úgy látják, inkább emberi hiba okozhatta a meg nem számolt szavazatokat, mint tudatos csalás.

A Trump kampány továbbra is azon van, hogy jogi úton megpróbálja megváltoztatni a csatatér államokban kihirdetett eredményeket, ahol Bidennek ítéltek győzelmet. Számos választási tisztviselő szerint nincs bizonyíték a csalásra, az elnök ügyészei viszont azt állítják: rengeteg bizonyítékuk és tanújuk van a vád alátámasztására.

A választás eredményének hivatalos bejelentésére december 8-án kerül sor, amikor is kiderül, ki lesz az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

(MTI/BBC/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!