Az élethez való jogról
Az élethez való jogról

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 10. 30.
Lengyelországban most sokan felkeltek, mert sérelmezik, hogy nem ölhetik meg beteg magzatukat és követelik a szabad és legális abortusz jogát. A tiltakozás más kérdésekre is kiterjed, de ez a fő ok, ez a kibontakozó mozgalom fő követelése. Ezt tekinthetjük morális felháborodásuk alapjának. Számukra felháborító hogy gyakorlatilag tilos Lengyelországban magzatot ölni. Van két kivétel is: a nemi erőszak esete, és amikor az anya van életveszélyben, de ezektől eltekintve tilos az abortusz. Na, ez már sok a tiltakozóknak. Az egészet úgy állítják be, hogy a gonosz katolicizmus, a neo-inkvizíció súlyosan korlátozza a szabadságot. Mintha a vallás egyeduralomra törése miatt lenne ez az egész.

Ez egy véleménycikk.

Csakhogy ez nem igaz. Annyi a valós ebből, hogy ott a lengyel katolikus egyház az abortusz gyakorlatának fő ellensége. Maga a probléma azonban nem vallási, hanem biológiai és pszichológiai tények alapján teljes mértékben eldönthető morális kérdés. Bármilyen világnézetű is az ember, az ezzel kapcsolatos tényeket könnyen beláthatja, ha akarja. Lesz olyan, aki a tényeket elfogadva természetesnek veszi az abortusz tiltását. Olyan is lesz, aki a tények ellenére is támogatja az abortuszt. Végül sokan egyszerűen letagadják azokat.

Nézzük akkor, mik is a tények! Az egészben persze az a furcsa, hogy valójában mindenki ismeri ezeket.

Itt van példának okáért egy egyetemi pszichológiai tankönyvből, Kollár Katalin "Pszichológia Pedagógusoknak" című munkájából vett részlet: 

"Az egyedfejlődés a fogantatásunktól a halálunkig tartó folyamat... a fejlődés azonban nem a születéssel kezdődik".

Világos beszéd. A könyvet nem egyházi kiadó adta ki.

Egy másik egyetemi tankönyv, Michael Cole - Sheila R. Cole "Fejlődéslélektan" című műve, ami az utóbbi években is sok helyen kötelező olvasmány lett. Ajánlója így fogalmaz:

"a tankönyv a gyerekek lelki fejlődésére vonatkozó legkorszerűbb ismereteket fogja át a fogamzástól a csecsemő- és kisgyermekkoron át, az iskolás- és a serdülőkoron keresztül a felnőttkorig. Bemutatja a gyerekek fejlődésének legfőbb elméleti megközelítéseit, a téma legfontosabb kutatási eredményeit."

Ez sem egyházi kiadó, nem elgondolkodtató?

Ez a két elem is elég ahhoz, hogy világos legyen: a tapasztalat és a tudományos álláspont szerint is az emberi élet a fogantatással kezdődik. Sehol semmi vallás és teológia. Csak egyszerű, kőkemény tények. Normális, humánus következtetés ezek után csak az lehet, hogy az abortusz nem elfogadható gyakorlat. Van olyan ember is, aki elismeri ezeket a tényeket, mégis elfogadható számára az abortusz: ez színtiszta gonoszság. Sokan egyszerűen letagadják, hogy mindez így van, hasonlóan ahhoz, amikor letagadják, hogy egy fiú az fiú: ez is nagyon rossz tettekhez vezet.

De a tények, azok tények. Elképzelhető hogy ez manapság rendkívül konzervatív álláspont. A tőlem függetlenül létező objektív valóság akkor is van, ha a tüntetők ezerszer is tagadják le. 

Nem vallási kérdésről van tehát szó, ahogy a holokauszt esetében sem. Komoly és egyetemes morális ügy ez. Akár jobbról, akár balról, bárki támogathatja az egyetlen humánus megoldást: maradjon életben minden ember, korától függetlenül.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!