Amerikai tábornok: hónapokon belül európai célpontokat támadhat az Iszlám Állam
Amerikai tábornok: hónapokon belül európai célpontokat támadhat az Iszlám Állam

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 03. 17.
Michael Kurilla, az Egyesült Államok Központi Parancsnokság (CENTCOM) parancsnoka arról számolt be amerikai kongresszusi képviselőknek, hogy az Iszlám Állam afganisztáni szárnya (ISIS-K) akár már hónapokon belül nyugati célpontokat támadhat meg.

Az ISIS-K az amerikai haderő Afganisztánból való 2021-es kivonulása előtt és után több súlyos terrortámadásért vállalta a felelősséget, köztük a több mint 180 halálos áldozatot követelő öngyilkos merényletért a kabuli reptéren.

Az Iszlám Állam az amerikai kivonulás és a tálib hatalomátvétel okozta vákuumot kihasználva még inkább megerősödött, és hamarosan, „hat hónapon belül” képes lesz arra, hogy amerikai és nyugati érdekeket támadjon külföldön – figyelmeztetett Kurilla.

A katonai vezető később azonban helyesbített, és már arról beszélt, hogy az Egyesült Államokat „sokkal nehezebb lenne” megtámadnia az ISIS-K-nak, és Európát, illetve Ázsiát fogják célozni a terroristák.

A tábornok elmondása szerint az amerikai haderő fokozza a hírszerzési tevékenységét, és légicsapásokra is sor került az ISIS-K ellen, de ezek titkosított akciók, ezért nem beszélhetett róluk részletesebben.

Kurilla szerint az ISIS-K terroristái miatt „több százezer” külföldön dolgozó amerikai, turisták és más országokban állomásozó katonák élete is veszélyben foroghat.

(Business Insider / Daily Mail / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!