A Závecz felmérése szerint jóval inkább oltatja be magát egy kormánypárti, mint egy ellenzéki
Felmérés készült az oltási hajlandóságról
A Závecz felmérése szerint jóval inkább oltatja be magát egy kormánypárti, mint egy ellenzéki

Forrás: policysolutions.hu

2021. 04. 30.
A német baloldali Friedrich-Ebert-Stiftung és a Policy Solution megbízásából a Závecz Research készített kutatást arról, hogyan állnak a magyarok az oltásokhoz. A felmérés szerint a kormánypárti emberek 71 százaléka, míg az ellenzékieknek csak az 59 százaléka adatná be magának az oltást. 

A felmérés eredményei alapján a Fidesz-KDNP-vel szimpatizáló emberek 43 százaléka biztosan, 28 százaléka pedig valószínűleg beadatná magának valamelyik oltást. Ugyanez az arány az ellenzéki pártok közös listájára szavazni kívánók körében 26 és 33 százalék. A bizonytalanokat is megkérdezték, náluk 19 és 36 százalék ez a szám. 

Még nagyobb a szakadék a két tábor között, ha a keleti oltásokról van szó.

A kínai oltás esetében a beadatók aránya a Fidesz-pártiak körében 62 százalék, az ellenzékiek körében mindössze 40 százalék. Az orosz vakcinánál szintén a 62 százalék áll szemben a 41 százalékkal. 

A Publicius Intézet a Népszava felkérésére március végén készített felmérést: akkor azt hozták ki, hogy a Fidesz-szavazók csak 51 százaléka oltatná be magát, szemben például a szocialistákra szavazók 84 százalékával.

Bizalmatlanság az oltásokkal szemben

A kormánypárti politikusok már hónapok óta hangoztatják azt, hogy az ellenzéki oldalon "oltásellenes kampányt" folytatnak, ami jelentősen elbizonytalanítja az embereket az oltásokat illetően. A Demokratikus Koalíció például petíciót indított a kínai oltások betiltásáért, de parlamenti felszólalásokban is rendszeresen növelték a bizalmatlanságot az Európai Gyógyszerügynökség által még nem bevizsgált oltásokkal szemben. Jakab Péter "elavult tecnikájú, ki tudja milyen eredetű" oltásnak nevezte a Sinopharm vakcináját, a Momentum elnöke meg azt gyanította, hogy a miniszterelnök gyakorolt nyomást a magyar szervekre, hogy engedélyezzék a kínai oltást. 

A Hetek podcast-beszélgetésében Soproni Tamás, a Momentum budapesti vezetője éles kritikával illette azon politikustársait, akik elbizonytalanítják az embereket az oltásokkal kapcsolatban. Véleménye szerint mindegyik oltás hatékony, meg kellene bízni a magyar szakemberekben. 

(Mandiner)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!