"A szurkolókkal értek egyet" – Orbán szerint provokáció volt az ír válogatott térdelése
A kormányinfón kérdezték a mérkőzés előtti térdelésről és annak kifütyüléséről
"A szurkolókkal értek egyet" – Orbán szerint provokáció volt az ír válogatott térdelése

Forrás: FB/Magyarország Kormánya

2021. 06. 10.
"A legkevésbé sem szimpatizálok a térdelősdivel, a sport másról szól és nincs helye a pályán ennek. Az ilyen gesztusok kultúrafüggők "- mondta a rendkívüli kormányinfón kérdésre válaszolva a miniszterelnök.

Orbán kifejtette: "Mi teljesen másként gondolkozunk ezekről a gesztusokról, mint a brit kultúrkörben.

A magyar válogatottól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek, hanem azt, hogy harcoljanak, győzzenek, és ha nem sikerül, „állva haljanak meg”.

Orbán szerint ez a minimum, amit elvárnak, nem pedig azt, hogy letérdeljenek.

A magyar-ír meccset megelőző térdeléssel és annak kifütyülésével kapcsolatban Niedermüller Péter DK-s városvezető a Facebookon úgy fogalmazott, hogy aznap este Budapesten "jobb volt írnek lenni". Orbán erre a sajtótájékoztatón úgy reagált, hogy "azok az emberek is a nemzet részei, akik még írek szeretnének lenni."

Nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan, mert van mögötte egy morális megfontolás, mert volt rabszolgatartó országok találták ki - tette hozzá.

"Az utóbbi dolog egy komoly morális teher, és minden népnek magának kell elhordoznia, mi nem voltunk rabszolgatartók, tehát felelősségünk sincsen. Én a szurkolókkal értek egyet"

- jelentette ki a miniszerelnök. 

A focimeccsek előtti térdeléssel határozottan nem ért egyet Orbán, szerinte nincs helye politikának a sportban. Szerinte a magyarok csak három esetben térdelnek le: az Isten előtt, a hazája előtt, és ha megkérik a szerelmük kezét. Minden más eset Magyarországon idegen.

Provokációnak tartja a térdelést

Az RTL Klub munkatársa a kifütyülésre kérdezett rá, amelyre Orbán úgy felelt, hogyha valaki vendég egy országban, akkor meg kell értenie a kultúrát. "Ne provokáld a helyieket!" - vélekedett.

"Nem tudjuk másképp értelmezni ezt a gesztusrendszert, mint egy érthetetlen dolognak, ami egy provokáció"

- tette hozzá. Orbán szerint a szurkolók nem mindig a legelegánsabb formáját választják a reakciónak, de "meg kell értenünk az okát."

Mint ahogy a Hetek is megírta, a magyar futballdrukkerek hangos pfujolással és füttyel reagáltak az ír válogatott térdelésére.

(Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!