A New York Times értesülései szerint Kijev hagyta jóvá a Darja Dugina elleni merényletet
Érdekes információk láttak napvilágot
A New York Times értesülései szerint Kijev hagyta jóvá a Darja Dugina elleni merényletet

illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 10. 06.
Amerikai tisztviselők beszámolói szerint a Darja Dugina elleni merénylet végrehajtása előtt Kijev hozzájárulását adta az akcióhoz, számolt be róla a New York Times. A hírszerző tisztek ugyanakkor kiemelték, hogy Washingtonnak az ügyhöz semmi köze nem volt – az teljes mértékben Kijev magánakciója volt.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Ahogy arról korábban részletesen is beszámoltunk, Darja Dugina - Alekszandr Dugin orosz ideológus és tanácsadó lánya – augusztus 20-án életét vesztette, amikor autójában ülve felrobbantották Moszkva külvárosában.

Moszkva akkor Kijevet tette felelőssé az akcióért, és két ukrán állampolgárt vádoltak meg a merénylettel. Az Egyesült Államok érintettsége azonban ez alkalommal nem vetődött fel a Kreml részéről. A névtelen hírszerzők elmondása szerint ez valóban így is volt: Kijev engedélyezte az augusztusi akciót, az USA pedig egyáltalán nem volt érintett az akcióban.

„Az Egyesült Államok sem hírszerzési információkkal, sem más módon nem vett részt a támadásban”

– állítják a New York Timesnak névtelenül nyilatkozó amerikai tisztviselők.

Mint elmondták, nem tudtak előre az akcióról, és ellenezték is volna a merényletet, ha előzetesen egyeztettek volna velük a kijevi vezetés tagjai.

A nevük elhallgatását kérő kémek viszont azt már nem árulták el, hogy Kijevben ki volt az, aki engedélyezte a merényletet, illetve ki hajtotta végre az akciót.

A merénylet után a hírszerzési tisztviselők elmondása szerint amiatt aggódtak, hogy egy ilyesféle titkos hadművelet könnyen kiszélesítheti a konfliktust.

Értékelésük szerint Washingtont nagyon aggasztja az eset, mivel az arra ösztökélheti Moszkvát, hogy ő is hasonló akciókat hajtson végre magas rangú ukrán tisztviselők ellen, ami a konfliktus elmélyülését vonhatja maga után.

(NewYorkTimes/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!