"A hotelben várnak, hogy megöljenek" - iráni gyilkosok elől mentettek ki egy izraeli házaspárt
Az izraeli hírszerzés egyik vezető ügynöke telefonon figyelmeztette őket, haladéktalanul induljanak az isztanbuli reptérre
"A hotelben várnak, hogy megöljenek" - iráni gyilkosok elől mentettek ki egy izraeli házaspárt

Illusztráció - Turisták az isztambuli Nagy Bazárnál.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 15.
A turisták egyike éppen piacon volt, amikor egy izraeli hírszerző felhívta telefonon, és figyelmeztette, információk szerint iráni bérgyilkosok várnak rá és a házastársára, ezért semmiképpen ne térjen vissza a hotelbe, hanem azonnal utazzon haza Izraelbe. 

A pár kénytelen volt a csomagjait a szálláson hagyni, és tíz izraeli biztonsági ember kísérte őket a reptérre, ahonnan biztonságban elhagyhatták az országot. Izraelben azonnal kihallgatták őket, hogy több információhoz jussanak az ellenük irányuló összeesküvésről.

A nő egyik barátja az izraeli Channel 13 News-nak elmondta: "Péntek délután arra kérték őket, hogy maradjanak pontosan ott, ahol voltak, a piac területén, és semmiképp se térjenek vissza a szállodába.

Nem sokkal később érkezett egy páncélozott jármű tíz izraeli biztonsági emberrel, akik elkísérték őket a repülőtérre.

Úgy szálltak fel a járatra, minden poggyászuk és holmijuk a szállodában maradt."

"Amikor leszálltak Izraelben, egyenesen kihallgatásra vitték őket, és megkérdezték, hogy kivel beszéltek és hol voltak. Igazi komoly kihallgatás volt" - mondta a barát. "Elmagyarázták nekik, hogy [a merénylők] csak rájuk vártak a szállodában.

Jelenleg is sokkos állapotban vannak."

A védelmi szervezet úgy véli, hogy Törökországban szétszórtan vannak iráni osztagok, de a hangsúly Isztambulon van, különös tekintettel az izraeli turistákra, ezért hétfőn a Terrorelhárítási Iroda bejelentette, hogy az Isztambulba való utazásra vonatkozó figyelmeztetési szintet 4-es szintre emelik, ami a legmagasabb.

A házaspárról nem hoztak nyilvánosságra részleteket, így azt sem, hogy konkrétan valamilyen okból célba vették-e őket, vagy csak azért fenyegették meg őket, mert izraeliek.

Nem világos, hogy hány embert kerestek meg, és szóltak nekik, hogy azonnal távozzanak.

A török nemzeti hírszerző szolgálat több iráni ügynököt is letartóztatott, akik izraeli turisták elleni támadásokat, gyilkosságot és emberrablást terveztek. A gyanú szerint olyanok is vannak köztük, akik az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) tagjai.

Azt nem lehet tudni, hogy a pár miért került az iráni bérgyilkosok célkeresztjébe, de ahogy arról korábban beszámoltunk, a közelmúltban több iráni tudós és az Iszlám Forradalmi Gárda tagjai is rejtélyes módon meghaltak, és a halálesetekért Irán Izraelt hibáztatta.

Az iráni külügyminisztérium szóvivője azonban kijelentette, hogy

az iráni válaszlépésekre nem egy harmadik országban fog sor kerülni, hanem Izraelben.

Az izraeli Nemzetbiztonsági Tanács mindenesetre a legmagasabb biztonsági fokozatba sorolta Törökországot a legutóbbi, izraeliek elleni meghiúsított támadás után, az izraeli kormány pedig figyelmeztetést tett közzé, hogy a turisták közvetlen veszélyben lehetnek Törökországban, mert további iráni támadáskísérletek várhatóak ellenük.

Két hete izraeli biztonságiak több mint száz izraelit hívtak fel telefonon, hogy hagyják el az Törökországot minél hamarabb.

Az izraeliek azonban nem úgy tűnik, hogy hallgatnak a figyelmeztetésekre: egyetlen nap alatt több mint 3700-an utaztak Törökországba a veszély ellenére.

(Times of Israel / Arutz7 / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!