Rendkívüli Moszad-akció Németországban: leleplezték a Hezbollah terrorhálózatát
Robbanószer-raktárak, terrorista eurómilliók
Rendkívüli Moszad-akció Németországban: leleplezték a Hezbollah terrorhálózatát

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 05. 04.
A Moszad többhónapos összehangolt munkája kellett ahhoz, hogy végre Németország is elfogadja, az irániak által pénzelt libanoni terrorszervezet, a Hezbollah komoly veszélyt jelent az európai polgárokra. Komoly eurómilliók folytak a halálszekta bankszámláira, mire kapcsoltak a hatóságok. 

Robbanószer-raktárak Németországban

A Moszad információkkal látta el a német titkosszolgálatot a Hezbollah libanoni terrorszervezet helyi tevékenységeit illetően – adta hírül  a 12-es izraeli csatorna. Vélhetően az információk tudatában Németország hosszú évtizedek óta először terrorszervezetként jegyezte be az irániak által pénzelt szervezet katonai és politikai szárnyát is. Eddig Európában csak a legtöbb nemzet abszurd módon csak a katonai szárnyat tekintette terrorszervezetnek, mintha a kettő egymástól különválasztható lenne.

Az izraeli riport szerint a Moszad már hónapok óta gyűjtött információt a Hezbollah németországi műveleteiről, és ezeknek az eredményeit tárták a helyi titkosszolgálat és jogi szervezetek elé. Az információk a tévé forrásai szerint többek között több olyan raktárhelyiséget is érintenek, ahol a terroristák több száz kilogram ammónium nitrátot tároltak, amelyeket robbanóanyagok elkészítéséhez használnak fel.

A Hetek pénteki lapszámában részletesen is foglalkozunk azzal, hogy milyen kiterjedt hálózata van Európában a libanoni terroristáknak, és hogy miért nem volt képes ezt lereagálni időben az Európai Unió. 

Az izraeli hírszerzés több kulcsszereplőjét is lebuktatta a Hezbollah németországi szárnyának. A terrorszervezet pénzügyi ágazata közvetlenül gyűjtött európai uniós állampolgároktól adományokat több célra, amelyek végül egyenesen a terrorszervezet bankszámláján landoltak. Ebből pénzelték a csoport európai, főként németországi tevékenységét. Több millió euróról van szó.

Egyértelmű bizonyítékra volt szükség

A meg nem nevezett izraeli forrás arról számolt be a riportban, hogy Németország számára ez a Moszad-információ volt a perdöntő bizonyíték azt illetően, hogy a Hezbollah politikai ága is terrorszervezetnek minősül. „A lépés több hónapnyi munka eredménye volt Németországba. A szolgálatok fejei mind egyértelmű, jogilag is védhető bizonyítékot akartak arról, ami a szervezetet konkrétan terrorista tevékenységhez kötik. Nos, ezt az információt megszereztük” – fogalmazott a forrás.

„Bruno Kahl, a német BND titkoszolgálat feje a Moszad közeli barátja” – tette hozzá.

Németország csütörtökön jelentette be, hogy a Hezbollag minden tevékenységét törvényen kívülinek minősíti az országban. Ez drámai változás Berlin korábbi politikájához képest, ami egyúttal az Európai Unió álláspontja is volt. Az új tilalom végre nem tesz különbséget a Hezbollah katonai és politikai szárnya között.

Rengeteg szélsőséges lehet az országban

A német belügyminisztérium múltheti állásfoglalása szerint a Hezbollah sérti a német törvényt, ellenzi a nemzetközi szabályokat, tagadja Izrael létezéséhez való jogát, és támogatja a terrorizmust. A közlemény arra is kitért, hogy a Hezbollag alszervezetei Németország-szerte is jelen voltak.

Az új tilalom mostantól kiterjed a Hezbollah bárminemű reklámozására, jelképeinek terjesztésére, legyen szó nyomtatott, vagy digitális formáról.

A Hetek korábbi lapszámában részletesen is írtunk arról, hogy Németországban komoly problémát jelentenek a szélsőséges szervezetek és radikális iszlamisták, akik közül sokan már a hatóság soraiba is beszivárogtak. A teljes cikket ezen a linken lehet elolvasni. 

A becslések szerint mintegy 1050 potenciálisan szélsőséges ember élhet Németországban, akiknek valamilyen közük lehet a Hezbollahhoz.

A bejelentést követően a hatóságok mecsetekben és egyéb helyiségekben razziáztak, többek között Berlinben, Dortmundban, Münsterben és Brémában. Az átfogó akcióban 425 rendőr vett részt, rengeteg dokumentumot és számítógépet lefoglaltak.

A döntés ellen ugyanakkor a Hezbollahnak joga van fellebbezni egy hónapon belül.

(Times of Israel)

---

Nem akar kimozdulni, de a Hetekről sem mondana le? Vegye meg az aktuális lapszámot a digitalstand.hu/hetek oldalon, vagy fizessen elő akciósan a nyomtatott hetilapra vagy a digitális formátumra a hetek.hu/elofizetes oldalon.
 
Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!