„A hosszú, fehér felhő földje”- Átneveznék Új-Zélandot az őslakosok
A maori párt szerint a holland gyarmatosítók által adott név helyett az Aotearoát kellene használni
„A hosszú, fehér felhő földje”- Átneveznék Új-Zélandot az őslakosok

Forrás: Twitter/ The Spinoff

2021. 09. 15.
A maori párt petíciót indított, hogy Aotearoára változtassák Új-Zéland hivatalos elnevezését. Ez az őslakosok nyelvén azt jelenti: „a hosszú fehér felhő földje”. Az őslakos aktivisták szeretnék elérni, hogy 2026-ra a községek, illetve városok újból a gyarmatosítást megelőző, maori nevüket kapják vissza.

„Már régen vissza kellett volna állítani a maori nyelvet az ország az első számú hivatalos nyelvévé. Mi egy polinéz ország vagyunk, és Aotearoa a nevünk” – mondta Rawiri Waititi, a Pati Maori párt egyik vezetője.

„Aotearoa egy olyan név, amely inkább egyesítené, semhogy megosztaná az országot. Az Új-Zéland név holland elnevezés, és még a hollandok is megváltoztatták a saját országuk elnevezését Hollandiáról Netherlandsre"

– tette hozzá.

A maori párt szerint az egymást váltó kormányok sora, valamint az oktatási rendszer miatt nagy számban csökkent a maori nyelvet beszélők köre – az elmúlt 90 évben a maorit folyékonyan beszélők aránya 90 százalékról 20 százalékra csökkent.

A párt szerint az ország vezetőinek kötelessége mindent megtenni a maori nyelv helyreállítása érdekében. El kívánják érni, hogy nyelvük hozzáférhető legyen a legfontosabb helyeken, platformokon; így a televízióban, rádióban, útjelző táblákon, térképeken és hivatalos reklámokban, valamint az oktatásban is.

Idővel egyébként az új-zélandiak – köztük állami tisztviselők, politikai vezetők és vállalatok – elkezdték egyre gyakrabban használni az Aotearoa elnevezést az Új-Zéland név helyett vagy azzal együtt. Mindazonáltal hivatalosan még nem történt meg az ország átnevezése.

Ezen petíciót éppen 49 évvel azután indították el, hogy egykor a parlament elé terjesztették azon kezdeményezést, melynek köszönhetően végül a maori nyelv az ország egyik hivatalos nyelve lett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a maori párt nem riad vissza az extrém eszközöktől sem, ha álláspontjának nyomatékosításáról van szó: májusban azért utasították ki az új-zélandi parlament ülésterméből Rawiri Waititit, a Maori Párt társelnökét, miután hagyományos maori táncot, hakát mutatott be tiltakozásul az ellenzéki Nemzeti Párt „rasszista retorikája és propagandája” ellen.

(Guardian/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!