Harci táncot mutatott be a maori képviselő, kiutasították az új-zélandi parlamentből - videó
Az ellenzék "rasszista retorikája" ellen akart tiltakozni a Hakával
Harci táncot mutatott be a maori képviselő, kiutasították az új-zélandi parlamentből - videó

Forrás: Youtube/Guardian

2021. 05. 12.
Kiutasították szerdán az új-zélandi parlament ülésterméből Rawiri Waititit, a Maori Párt társelnökét, miután hagyományos maori táncot, hakát mutatott be tiltakozásul az ellenzéki Nemzeti Párt „rasszista retorikája és propagandája” ellen.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A Nemzeti Párt vezetője Judith Collins, mintegy két hete rendszeresen felszólal Jacinda Ardern miniszterelnök ellen amiatt, hogy utóbbi keresi annak módját, hogy az őslakosok jobban gyakorolhassák jogaikat, Collins szerint ez ugyanis egy „szakadár terv” részét képezi.

A feszültség tovább nőtt szerdán, miután Debbie Ngarewa-Packer, a Maori Párt társvezetője arról kérdezte Ardernt: rasszistának tartja-e „a maorik elleni folyamatos támadásokat”, utalva Collinsra. Trevor Mallard parlamenti elnök a kérdésre azt válaszolta: ennek megválaszolása nem a miniszterelnök dolga.

Waititi ekkor felállt, és azt mondta: az elmúlt hetekben az őslakosokkal szembeni „rasszista propagandát kellett” hallgatnia, és számon kérte a parlamentet ezzel kapcsolatban. Mallard ekkor megkérte, hogy üljön le, mire Waititi hagyományos maori táncot, hakát mutatott be.

Mallard ezt követően kiutasította az ülésteremből Waititit, aki bírálta a parlamentet a „rasszizmus eltűrése” miatt.

Nem ez az első alkalom, hogy Waititit kiutasították az ülésteremből: februárban azért kellett távoznia, mert visszautasította, hogy nyakkendőt viseljen, azzal érvelve, hogy az nem képezi a hagyományos maori viselet részét és “gyarmati ruházat”.

Az ötmillió lakosú Új-Zéland mintegy 850 ezer lakosa a maori népcsoporthoz tartozik. Nagy részük szegénységben, anyagi bizonytalanságban él, és szociális problémákkal küzd.

(Hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!