405 millió euróra büntette Írország az Instagramot, mert megsértette a fiatalkorúak magánéletét
Nem ez az első alkalom, hogy lépnie kellett a hatóságoknak
405 millió euróra büntette Írország az Instagramot, mert megsértette a fiatalkorúak magánéletét

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 06.
Az ír hatóságok 405 millió eurós pénzbírságot szabtak ki az Instagramra fiatalkorúak magánéletének megsértése miatt. A régóta húzódó eljárás a fiatalok személyes adatainak – elsősorban telefonszámuk és e-mail címük - jogszerűtlen kezelése miatt indult.

Sajtóértesülések szerint az érintettek közül az Instagramon többen üzleti profilra váltottak, hogy hozzáférjenek olyan információkhoz, mint például, hogy milyen a profiljuk látogatottsága. Azonban anélkül, hogy ezt észrevették volna, számos adatukat nyilvánosságra hozta az közösségi oldal.

Az Instagram tulajdonosa, a Meta azt mondta az ügy kapcsán, hogy fellebbezni fognak. A vállalat egyik alkalmazottja pedig közölte, hogy a mostani vizsgálat a régi beállítások miatt indult, amelyeket már frissítettek (több mint egy éve), és azóta számos új funkciót tettek elérhetővé, melyek elősegítik a tizenévesek adatainak védelmét.

Ez a mostani a harmadik bírság, melyet a cégre kivetett az ír állam.

„Múlt pénteken fogadtuk el a végleges határozatunkat, amely egy 405 millió eurós pénzbírságot foglal magában"

- mondta az egyik ír adatvédelmi biztos.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!