40 éve nem volt ilyen: Fucsovics bravúr Wimbledonban, Djokovics vár rá a következő körben
A magyar teniszező az ötödik kiemeltet verte el öt szettben és jutott a legjobb nyolc közé
40 éve nem volt ilyen: Fucsovics bravúr Wimbledonban, Djokovics vár rá a következő körben

Forrás: FB/ Fucsovics Márton

2021. 07. 06.
Fucsovics Márton negyeddöntőbe jutott a wimbledoni teniszbajnokságon, miután hétfőn öt játszmában legyőzte az orosz Andrej Rubljovot.

A világranglistán 48. helyezett magyar teniszező és ötödik helyen kiemelt orosz riválisa idén ötödször, az elmúlt egy évben pedig már hatodik alkalommal került szembe egymással, igaz, Dohában Fucsovics nem állt ki a mérkőzésre. Az elmúlt időszakban nem sok babér termett a nyíregyházi teniszezőnek, ugyanis Rubljov legutóbbi négy lejátszott mérkőzésük mindegyikét megnyerte, az utolsó kettőt simán.

Grand Slam-tornán tavaly ősszel a Roland Garroson találkoztak, akkor Rubljov négy játszmában győzött. Fucsovics korábban kétszer nyert riválisa ellen: 2017-ben a Davis Kupa világcsoportba jutásért vívott sorsdöntő találkozón 3:2-re, a 2016-os barcelonai viadal selejtezőjében pedig 2:1-re.

Nyolcadik csörtéjükön a magyar játékos nagyszerűen kezdett, azonnal brékelt, és mivel adogatóként végig magabiztosan és taktikusan teniszezett, a szett végén bemutatott újabb fogadósikerrel magabiztosan került előnybe.

A második szettre magára talált a világranglistán hetedik orosz játékos, fogadóként egyre hatékonyabban játszott, és 1:1-nél a mérkőzés során először el is vette Fucsovics szerváját. A magyarnak ugyan 2:3-nál négy bréklabdája volt, de Rubljov nagyszerű szervákkal ezeket mind hárította, majd kisvártatva kiegyenlítette az összetett állást.

A harmadik felvonásból egyetlen játékot tudtak lejátszani, amikor elkezdett szemerkélni az eső, azonban néhány perces kényszerpihenőt követően folytatni tudták a mérkőzést. Fucsovics adogatóként újfent magabiztos teljesítményt nyújtott, de mivel Rubljov is alig hibázott a szervái mögött, 4:4-ig fej fej mellett haladtak. Ekkor a magyar játékos négyet rontott, közte egy kettőshibája is volt, riválisa pedig a megingást kihasználva megfordította a találkozót.

A negyedik szett elején Fucsovics rögtön el tudta venni Rubljov adogatását, és mivel az orosz játékos rengeteget hibázott, a 29 éves magyar játékot sem veszítve besöpörte a játszmát.

A döntő felvonás sorozatban a hetedik, a nyolcadik, majd a kilencedik megnyert Fucsovics-játékkal kezdődött: a magyar teniszező tenyeressel és fonákkal is nyerőket ütött, Rubljov pedig csak kereste korábbi önmagát, szemmel láthatóan alig akarta elhinni, ami történik. Fucsovics 3:0-s vezetését követően az orosz rivális előbb hozta a saját adogatójátékát, majd brékelt, egyenlítenie azonban nem sikerült, mert adogatóként újfent gyengén teljesített. A magyar teniszezőnek így még két szervajátékra volt szüksége a sikerhez: az elsőt könnyedén hozta, a másodikban ugyanakkor az utolsó pontig egyetlen első adogatása sem volt jó, így Rubljov bréklabdáig is eljutott. Fucsovics ezt egy hosszú labdamenetben hárította, mérkőzéslabdához jutott, majd egy testre menő első szervával megnyerte a 2 óra 44 perces összecsapást.

"Nagyon akartam ezt a győzelmet, lassan lebontottam Rubljov ellenállását. Nem hiszem, hogy fejben erősödtem a tavaszi mérkőzéseinkhez képest, de ma én voltam jobb passzban. Nagyon nehéz őt megverni bárkinek, átkozottul jó játékos"

- nyilatkozta a találkozó után az MTI-nek Fucsovics.

A magyar éljátékos kifejtette: úgy érezte, ma jobb volt az orosznál és örül, ha ez kívülről is így látszott. A 6:0-ra megnyert negyedik játszmával kapcsolatban azt mondta, egészen irreális eredmény, amiről nem is akar beszélni.

"Egyszer volt Budán kutyavásár"

- tette hozzá.

A füves pályával kapcsolatban kifejtette, szeret és tud is ezen a borításon játszani, számított rá, hogy egyszer majd itt is "elsül" a keze.

Magyar teniszező legutóbb Szávay Ágnes révén a 2007-es amerikai nyílt bajnokságon játszhatott negyeddöntőt Grand Slam-tornán, a férfiaknál Gulyás István 1971-ben, Taróczy Balázs pedig 1976-ban és 1981-ben a Roland Garroson jutott egyesben a legjobb nyolc közé.

Fucsovicsra a nyolc között a világelső Novak Djokovic vár majd szerdán: a nyíregyházi játékos ezzel kapcsolatban azt mondta, próbálja majd a legjobbját nyújtani, és ha ez sikerül, akkor nyerni fog három szettben.

"Valami azért simán közbejöhet, például, hogy ő is a legjobbját nyújtja. Akkor viszont nem tudom mi lesz" - jegyezte meg tréfásan Fucsovics.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FM (@fucsovicsmarci)

Wimbledonban legutóbb - még 1948-ban - Asbóth József jutott el magyarként a negyeddöntőig. Az egykori játékos családja sporthagyatékának örzője és képviselője az MTI-nek küldött üzenetben gratulált Fucsovicsnak, családjának, edzői csapatának, és mindazoknak, akik az útját egyengették és sikereit megalapozták.

"Fantasztikus eredménynek lehettünk tanúi a tenisz szentélyében, ahol Marci egyszer már bizonyította, hogy kivételes tudású játékos. Akkor a juniorok között hódította el a győztesnek járó trófeát, most három mérkőzésnyire került attól, hogy ugyanezt tegye a felnőtt mezőnyben" - áll a közleményben, amely emlékeztet rá: Fucsovics Asbóth és Kehrling Béla (1929) után a harmadik magyar férfi játékos, aki negyeddöntőbe jutott Wimbledonban.

Eredmény, nyolcaddöntő, férfiak:

Fucsovics Márton-Andrej Rubljov (orosz, 5.) 6:3, 4:6, 4:6, 6:0, 6:3

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!