113 évesen is fejből idézte a 23. zsoltárt
Elhunyt Amerika legidősebb embere
113 évesen is fejből idézte a 23. zsoltárt

Forrás: Youtube/WCNC

2021. 04. 19.
Az első ötcentes mozi 1905-ben nyílt meg Amerikában, abban az évben, amikor Hester Ford megszületett. Az Egyesült Államok legidősebb embere tavaly nyáron ünnepelte 115. születésnapját, amelyen több mint száz családtagja köszöntötte. A mélyen hívő asszony 113 éves koráig fejből idézte a Bibliát, és a hit mellett a szorgalmas munkát becsülte a legtöbbre az életben.

„Mindig arra ösztönözte a gyermekeit, hogy igyekezzenek a legjobbak lenni”

– így emlékezett a 116 éves korában elhunyt Hester Fordra egyik unokája. Az április 18-án elhunyt legidősebb amerikai hatalmas családot hagyott maga után: 12 gyermeke, 48 unokája és több mint 200 déd- és ükunokája volt.

Az afroamerikai Ford Dél-Karolinában született, és fiatalkorában a gyapotföldeken dolgozott, majd miután megházasodott, férjével Charlotte-ba költöztek, ahol családot alapított. A szorgalmas munka iránti tiszteletet igyekezett gyermekeinek átadni, a Jézus Krisztusba vetett hit mellett.

„Így ti is áldások lehettek mások számára” – idézte fel egyik kedvenc mondását dédunokája, Kim Hill.

A munka mellett a hit és az ima jelentette a legfontosabb megtartó erőt Hester Ford számára. Bár élete vége felé a hallása már megromlott, amikor a 113. születésnapját ünnepelték, még fejből idézte kedvenc szakaszát a Bibliából, a 23. zsoltárt. Amikor a charlotte-i polgármester felajánlotta, hogy állandó gondozót biztosít az akkor már több mint 110 éves asszony számára, Hester tiltakozott, mondván, ami fontos, ő is meg tudja csinálni.

„Nem csak családunk, hanem az egész amerikai fekete közösség büszke arra, amit bámulatosan hosszú élete során elért”

-írta Facebook-közleményében a család, hozzátéve: Hester sorsa arra is emlékeztet, hogy milyen hatalmas előrelépés történt az elmúlt több mint 100 évben.

Hester Ford halála után a legidősebb amerikai a 114 éves Thelma Sutcliffe lett, míg a világ legidősebb embere a japán Kane Tanaka, aki idén januárban töltötte be a 118. életévét. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!