hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Betiltás, ellehetetlenítés: így tüntetnék el az AfD-t a német politikából
Lesz-e alternatíva?
Betiltás, ellehetetlenítés: így tüntetnék el az AfD-t a német politikából

Fotó: AP / Ebrahim Noroozi

2024. 01. 25.
Betiltás, támogatások megvonása, a működés ellehetetlenítése, és így tovább. Ezekkel a módszerekkel szeretnék a „patinás”, nagy múltú német pártok ellehetetleníteni az úgynevezett „protestpártok” előretörését az országos parlamenti választások előtt alig két évvel.

A z újonnan alakult Bündnis Sahra Wagenknecht és a kicsit több mint tízéves Alternative für Deutschland (AfD) a politikai spektrum két ellentétes irányából érkezik, de az utóbbi évtizedekben kormányzó, már korántsem nagy pártok, mint a kereszténydemokrata CDU/CSU pártkoalíció, a szociáldemokrata SPD, a liberális FDP, illetve a Zöld Párt mindkét formációt legszívesebben betiltaná. Az utóbbi időben több olyan kijelentést is lehetett hallani, hogy meg kellene vonni tőlük a működésükhöz járó pénzeket. A CDU vezetője, Markus Söder szerint az AfD úgy, ahogy van alkotmányellenes, így a legjobb lenne, ha minden jogilag neki járó központi támogatást megvonnának tőle. 

Merkel pártjában egyáltalán nem alaptalan az aggodalom amiatt, hogy az AfD utcahosszal elhúzhat a 2024-ben küszöbönálló helyi parlamenti választásokon, amelyekre Szászországban, Thüringenben és Brandenburgban kerül majd sor szeptemberben. Az RTL megbízásából a Forsa piackutató intézet január elején mindhárom tartományban felmérést végzett, amelynek eredménye alapján az AfD mindhárom lokális parlamentben első helyre kerülne, 30 százalék feletti eredménnyel, ami a párt eddigi pályafutásában is kiemelkedő sikert jelentene. 

A felmérés alapján a második helyre két esetben a kereszténydemokraták, egyszer pedig a szociáldemokraták jönnének be, de több esetben tízszázalékos lemaradással. Ez azonban még kevés az üdvösséghez, ugyanis a 30 százalék körüli választási eredmény nem elegendő a kormányalakításhoz. Az együttműködés viszont nem garantált, ugyanis hiába szerepel kiválóan az AfD a tartományi választásokon, a megalapítása óta ellenük használt folyamatos propaganda megteszi a hatását, senki sem hajlandó velük koalícióra lépni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!