hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csapás Izraelre: megegyezett Washington és Teherán?
Túlélni szabad, győzni már nem?
Csapás Izraelre: megegyezett Washington és Teherán?

Az izraeli Vaskupola légvédelmi rendszer elfogta az Iránból kilőtt rakétákat Izrael középső részén.(Fotó: AP / Tomer Neuberg)

2024. 04. 17.
Irán és az Egyesült Államok is győzelemként értékeli az Izraelre mért példátlan támadást, mely során a zsidó állam amerikai, európai és arab államok segítségével visszaverte a rá küldött több száz gyilkos drón és rakéta nagy többségét.

A perzsa állam április 14-én éjjel a történelem legnagyobb kombinált rakéta- és dróntámadását indította meg Izrael ellen, melynek során 180 robbanószerekkel ellátott drónt, 120 ballisztikus rakétát és 30 cirkálórakétát lőttek ki Izraelre. A támadás nem érte felkészületlenül a zsidó államot, szövetségeseiken keresztül érkező hírszerzési információkból tudták már, mire számíthatnak.

Az Izrael elpusztítására felesküdött Irán azóta fenyegetett „megtorló csapással”, hogy április elsején Damaszkuszban egy Izraelnek tulajdonított légicsapásban likvidálták az Iráni Forradalmi Gárda több vezetőjét, köztük Mohamed Reza Zahedi tábornokot, aki Teherán megbízott szíriai, iraki és libanoni terrorszervezeteinek koordinálásáért felelt, és nem utolsósorban az október 7-ei mészárlás egyik fő kitervelőjeként is tartották számon. Nem csak Teherán hördült fel a támadás után, számos nemzetközi vezető is elítélte a „diplomáciai képviseletet” érő légicsapást. Az Egyesült Államok sietett tisztázni, hogy a támadáshoz semmi köze nem volt. Nyugati források szerint éppen ez a támadás volt, ami kiváltotta az iráni agressziót Izrael irányába két héttel az incidens után.

A zsidó nemzetre küldött drónok, rakéták egy részét még Izraelbe érkezésük előtt leszedték amerikai, brit, francia és jordániai közreműködéssel (némelyek még Irán területén robbantak fel), de a Vaskupola légvédelmi rendszer is jól vizsgázott, így a támadó drónok és rakéták 99 százalékát sikerült hatástalanítani, a becsapódó rakéták pedig egyetlen izraeli katonai bázison okoztak kisebb károkat a Negev-sivatagban, illetve egy hét­éves beduin kislánynak okoztak súlyos sérüléseket. Április 15-e reggelre véget is ért az akció.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!