hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olvasni jó - E heti köszöntő
Olvasni jó - E heti köszöntő

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 09. 01.
Beköszöntött a szeptember, magunk mögött hagyjuk a drága Balatonról, magasztos sporteseményekről és kevésbé magasztos fesztiválokról szóló beszámolókat. Lassan mindenki visszatér a nyaralásból, táborokból, vége a nyári szünetnek és újra belevetjük magunkat a munkába, kezdődik az iskola - kinek mi. 

És ez így van jól. Főleg, ha a munkánk gyümölcsét nem emészti fel a hosszú-hosszú hónapok óta mindenkit nyomasztó, egyelőre étvágyát nem vesztő infláció. És az sem hátrány, ha az iskola kapuját átlépve van elegendő tanár az intézményekben. Egy biztos, a kormánynak lesz min dolgoznia ősszel. Persze nem lehet mindent a hatalom számlájára írni.

Ha már tanévkezdés: a közelmúltban megjelent egy elkeserítő felmérés a magyar diákok iskolai teljesítményéről. Egészen megdöbbentő, de a 2022-es kompetenciamérés szerint a tanulók 40(!) százaléka egyáltalán nem érti, amit olvas, és van egy további masszív réteg, amely csak egy fokkal múlja felül a funkcionális analfabéta szintet. Matematikai téren is hasonlóan rosszak az eredmények. Drámai az is, hogy az elmúlt tanévben 5000 elsősnek kellett évet ismételnie. Minek tudható be ez a szomorú trend? Erről írt remek elemzést Makki Marie-Rose. Reméljük, hogy akit érint, érteni fogja a benne leírtakat.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!