hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mit tudunk Prigozsin haláláról?
Mit tudunk Prigozsin haláláról?

AP/Dmitry Lovetsky

2023. 08. 31.
Továbbra is sok a kérdőjel azzal a Moszkva-közeli halálos kimenetelű repülőgép-balesettel kapcsolatban, mely orosz információk szerint Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport egykori vezetőjének életét követelte.

A napokban a nyilvánosság kizárásával, szűk körben temették el Jevgenyij Prigozsint Szentpéterváron, a Porohovszkoje temetőben. A ceremóniáról az egykor Prigozsin irányítása alatt álló Concord nevű cég adott hírt, először téve közzé nyilvános üzenetet azóta, hogy a Wagner-csoport június végén lázadást indított az orosz katonai felsővezetés ellen, és a puccskísérlet kudarcba fulladt. Az eseményen Vlagyimir Putyin orosz elnök nem vett részt. Az orosz elnök szóvivője azzal magyarázta Putyin távolmaradását, hogy a szertartás a család magánügye. Az orosz elnök korábban vegyes tisztelettel adózott Prigozsin előtt, „tehetséges üzletembernek” nevezve őt, de egyben gyarló személynek is, aki „súlyos hibákat követett el az életben”.
Prigozsin sokáig Putyin egyik legfontosabb szövetségese volt, kinek katonai magáncége kulcsszerepet játszott az ukrajnai háborúban, az orosz elnökkel való kapcsolata azonban megromlott, miután június végén egynapos felkelés során utasította csapatait, hogy vonuljanak Moszkva és az orosz katonai vezetők ellen, mert rakétatámadás érte őket az orosz hadvezetés parancsára. Prigozsin embereivel Moszkva felé indult el Rosztov-na-Donun át. 

A zsoldosok zendülésének végül egy paktum vetett véget, amely elvileg garantálta, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozik, a zsoldosok nagy része pedig a hivatalos orosz hadsereghez csatlakozik.

Éppen két hónappal a sikertelen puccskísérlet után, múlt hét szerdán halt meg, miután Oroszországban lezuhant az őt szállító repülőgép.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!