hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kihívó nélkül: Nem találják Trump ellenszerét
Az amerikai történelem legkeményebb választási kampánya
Kihívó nélkül: Nem találják Trump ellenszerét

AP/Morry Gash

2023. 08. 31.
Augusztus 23-án tartották a republikánus előválasztás első tévévitáját, amit Donald Trump inkább kihagyott, előnye pedig továbbra is behoz­hatatlannak tűnik.

A Milwaukee-ban rendezett eseménnyel kapcsolatban két fő kérdés volt: vajon Trump távollétében képes lesz-e kiemelkedni a mezőnyből olyan jelölt, aki komoly kihívóvá válik, illetve a volt elnök elő tud-e rukkolni valamivel, ami elhomályosítja a többi jelölt teljesítményét. Általánosságban elmondható, hogy a Ron DeSantis, Mike Pence, Nikki Haley, Vivek Ramaswamy, Chris Christie, Tim Scott, Asa Hutchinson és Doug Burgum részvételével tartott vitán egyikük sem bizonyult túlságosan meggyőzőnek, és így nehéz elképzelni, hogy bárki ledolgozza Trump 40 százalékos előnyét, aki a felmérések szerint kicsivel több mint 50 százalék körül teljesít a közvélemény-kutatásokon. Rajta kívül csak DeSantis képes stabilan 10 százalék fölött maradni. Trump pedig csúcsra járatta showman szerepét a vita idejére időzített Tucker Carlson-interjúval, majd azzal, hogy másnap legendás módon feladta magát Georgiában a vele szembeni negyedik vádemelés ügyében.

Trump és a nyolc törpe meséje

Kihívói többsége egyébként nem annyira Trump, inkább egymás táborát osztják meg, ezért valami rendkívüli teljesítményre lenne szüksége egyik vagy másik jelöltnek, hogy társait kiüthesse a ringből, és szavazóikat maga mögé állítva mérkőzhessen meg a volt elnökkel. Azonban egyelőre pontosan a rendkívüliség hiányzik belőlük a leg­inkább. Trump távolmaradása lehetőséget is jelenthetett volna, hogy meggyőző teljesítménnyel „túllépjenek rajta”, ám a Fox Newson közvetített vita inkább arra szolgáltatott bizonyítékot, hogy nincs igazi alternatívája Trump politikájának.

DeSantisnak a döcögős és pénzügyi gondokkal terhelt kampányindítás után nagy szüksége lett volna egy jó vitateljesítményre, ám szereplése eléggé felejthetőre sikeredett. Érezhetően betanult mondatok, indokolatlanul emelt hangerő jellemezték, és nem tudott kezdeményezni, többször is hosszú időre elnémult. Minden eddiginél jobban megnyilvánult merev, sótlan kiállása, ami talán önmagában megbocsátható lenne, de az ehhez társuló sekélyesség kissé hiteltelenné teszi. Ugyan végső soron a legtöbb felmérésben DeSantist nevezték meg az este győztesének, ez sokkal inkább annak szól, hogy nem követett el komolyabb hibát, a 10-20 százalékos támogatottságán nem változtatott érdemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!