hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Durvul az idő
Inferno a Hawaii paradicsomban, rekordokat döntő szélviharok, áradások Európában és Ázsiában
Durvul az idő

AP/RickBowmer

2023. 08. 17.
Pusztító tűzvész Hawaiin, rekordokat döntõ áradások, viharok Szlovéniában, Magyarországon, Ausztriában, a Baltikumban, Kínában és Indiában. Úgy tűnik, nem nyugszik a tomboló természet nyár vége felé sem, több szakértõ szerint pedig ez az az új normál, amihez érdemes hozzászoknunk.

Példátlan tűzvész söpört végig Hawaii szigetein az elmúlt napokban. Mauin mintegy 2170 hektárnyi terület égett le. A Dora hurrikán szélsőségesen erős széllökései és a Hawaii-szerte uralkodó száraz­ság súlyosbította a tüzek terjedését. A tisztviselők becslése szerint több ezer építmény sérült meg vagy vált teljesen a lángok martalékává. A helyi hatóságok továbbra is kutatnak túlélők után, a pusztító tüzek azonban mindeddig közel száz ember életét követelték. Néhányan a Csendes-óceánba ugorva igyekeztek elmenekülni a tüzek elől, és órákig kapaszkodtak a sziklákba a hurrikánszerű szélben, mielőtt kimentették őket. A helyzetet a következőképp írták le: „Olyan volt, mint az Armageddon.” Turisták és látogatók százai igyekeztek a repülőtérre, hogy elhagyják a lángoló szigetet. A Pacific Disaster Center és a FEMA szerint mintegy 4500 ember maradt fedél nélkül, akik közül eddig több mint kétezer ember keresett menedéket Maui négy sürgősségi menedékhelyén kedd estig. 

A pálmafák, homokos strandok és türkizkék vizek hátterében most Lahaina épületeinek elszenesedett és füstölgő maradványai éktelenkednek. Kirk Milhoana helyi vezető lelkész a Calvary magazinnak így nyilatkozott a város állapotáról: „Kétszer voltam bevetésen Irakban. Lahaina most tisztára úgy néz ki, mint egy háborús övezet.”

Az Egyesült Államokban több mint egy évszázada nem volt ilyen halálos katasztrófa. Josh Green, Hawaii kormányzója vasárnap kijelentette: a Lahaina történelmi városát megemésztő tűzvész Hawaii történetének legnagyobb természeti csapása volt, és hihetetlen sok idő kell majd ahhoz, hogy a népszerű üdülőparadicsom helyre tudjon állni. Green szerint Lahainában olyan nagy volt a pusztítás, mintha „bomba robbant volna”. A 130 kilométer/órás széllökések miatt a lahainai tűz „percenként másfél kilométeres sebességgel” terjedt, miközben több mint 2700 épületet pusztított el, és 5,6 milliárd dollárra becsült károkat okozott – mondta vasárnap.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!