hetilap

Hetek hetilap vásárlás
„A mókának vége” Brüsszelnek nem tetszik az olasz módi
A jobboldali koalíció a nemzeti érdekek védelmére teszi a hangsúlyt Olaszországban
„A mókának vége” Brüsszelnek nem tetszik az olasz módi

Fotó: AP / Gregorio Borgia

2022. 09. 29.
Vasárnap Giorgia Meloni vezetésével a jobboldali koalíció nyerte meg az olaszországi választásokat. Svédország után az újabb eredmény fordulatot hozhat az európai politikában, nem mellesleg Magyarország uniós megítélésében is.

Júliusban Mario Draghi, Olaszország miniszterelnöke lemondott, melyet a vasárnapi előrehozott választások követtek. Sokak szerint megsértődött, hogy nem támogatták köztársasági elnöki ambícióit. A „Super Mario”-nak is becézett, az Európai Központi Bank és az Olasz Nemzeti Bank korábbi elnöke 2021 februárjában lett miniszterelnök, miután az előző kormány az év elején összeomlott. Akkoriban Dra­ghit úgy ünnepelték, mint az egyetlen politikust, aki megmentheti Olaszországot és a válság utáni gazdasági fellendülés élére állhat.

Egy évvel később a dolgok egészen másképp festenek. Draghi alatt az ukrajnai háború súlyosbodó hatásai miatt súlyosan károsodott olasz gazdaság 1986 óta a legmagasabb inflációs rátát regisztrálja, az energiaszámlák pedig az egekbe szöknek. Nem csoda, hogy Draghi támogatottsága a márciusi 61 százalékról szeptember végére 52 százalékra esett vissza. Ugyanazon hibákat követte el, mint Olaszország legutóbbi két technokrata miniszterelnöke – Carlo Ciampi 1993–94-ben és Mario Monti 2011–13-ban –, nem sikerült konszenzust teremtenie a jelenlegi kormánykoalíciót alkotó pártok között. Ez ugyanakkor nem meglepő, tekintve, hogy Dra­ghi a politikai vitákat a kormányzás akadályának tekintette, miniszterelnöksége alatt rendeletekkel kormányzott, és alig tette be a lábát az olasz parlamentbe.

A 2018-as választásokon az olaszok hatalmas többséget szavaztak az Öt Csillag Mozgalomnak és a Ligának. Mindkettő populista, euroszkeptikus mozgalom volt. Mégis, alig három évvel később mind az Öt Csillag, mind a Liga az EU-párti technokrata Draghit támogatta, hogy miniszterelnök legyen. Nem meglepő, hogy a választók most tömegesen hagyják el a két pártot, mivel egyikük sem tartotta be ígéretét, hogy szembeszáll az olasz establishmenttel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!