hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Durva fenyegetést küldött Amerikának az al-Kaida
Izrael támogatása miatt 9/11-nél is durvább merényleteket terveznek
Durva fenyegetést küldött Amerikának az al-Kaida

Az al-Kaida szerint Amerika nem vette eléggé komolyan bin Laden intelmeit, és nem tanult a hibáiból.(Fotó: AP / Hatem Moussa )

2021. 10. 21.
Az al-Kaida legveszélyesebb ágaként számontartott AQAP a 9/11-es terrorakciónál is pusztítóbb merénylet(ek)et helyezett kilátásba videóüzenetében. Az ok: Izrael amerikai támogatása. Afganisztán tálib uralom alá kerülése a jelek szerint újabb lökést adhat a terroristáknak.

Christopher Wray FBI-igazgató szerint az al-Kaida továbbra is keresi az Egyesült Államok gyenge pontjait, és nem hagytak fel a „nagyszabású merényletek elkövetésére irányuló próbálkozásaikkal”.

Joe Biden amerikai elnök augusztus 31-én tartott beszédére válaszul október 6-án egy videóüzenetben reagált az al-Malahem, vagyis az Arab-félszigeten működő al-Kaida (AQAP) médiacsoportja. Az AQAP az al-Kaida hálózatának legaktívabb terrorcsoportja, s éppen emiatt mind közül a legveszélyesebbként tartják számon. A videóban látható Ibrahim al-Qosi, más néven Khubayb al-Szudani, az al-Kaida magas rangú tisztviselője és pénzembere, aki a guantánamói fogolytábor egykori 54-es számú rabja volt.

„Pompás tálib győzelem”

„Üzenet az amerikai népnek: Még meg kell tanulnotok a leckét” címet viselő videójában al-Qosi kommentálta – egyebek mellett – Joe Biden említett beszédét, amelyet az amerikai csapatok afganisztáni kivonása után tartott az elnök. „Amerika eddigi legnagyobb veresége, melyet szuperhatalomként és a világ legerősebb országaként el kellett szenvednie az anyagi és emberi veszteségein túl, a hírnevének és tekintélyének csorbulása” – fogalmazott al-Qosi a videóban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!