hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Forr az amerikai közélet a félidős választások miatt
Az elnök és a belső ellenség
Forr az amerikai közélet a félidős választások miatt

Az elnök és alelnök Georgiában győzködi a választókat arról, hogy szükségük van a választási rendszer átalakítására.(Fotó: AP / Patrick Semansky)

2022. 01. 19.
„Szétszakít bennünket, és olajat önt a megosztottság tüzére – pontosan az ellentétét teszi annak, amit megígért.” Az előbbi mondat nem Joe Biden valamelyik republikánus ellenfelétől, hanem az egykori demokrata képviselőtől, Tulsi Gabbardtól származik.

Ugyan a magyar olvasók figyelme az elkövetkező hónapokban valószínűleg elsősorban a hazai országgyűlési és talán a francia elnökválasztásokra irányul majd, nem lehet elfeledkezni a hasonlóan jelentős amerikai félidős voksolásról sem. Novemberben a teljes Képviselőház, valamint a Szenátus egyharmadának politikusairól szavaznak majd, az eredmény pedig eldönti, hogy milyen irányt vesz Amerika Biden elnökségének második felében. A tét nagy: vagy elhárul minden akadály a progresszívnak titulált dekadens politika előtt, vagy pedig áthatolhatatlan akadály épül ellene.

Demokraták pánikban

Washingtonban már teljes gőzzel készülnek a novemberi megmérettetésre, ami jól mutatja annak fontosságát. Mint a nevéből is kitalálható, annak ellenére, hogy a törvényhozás tagjairól szavaznak, az eredményt leginkább az elnök „félidős” teljesítményének megítélése határozza meg. A Demokrata Pártnak pedig minden oka megvan arra, hogy nyugtalan legyen, hiszen Biden népszerűsége stabilan 40 és 45 százalék között mozog, ami győzelemre nem annyira, csúfos leszereplésre viszont annál inkább alkalmas lehet.

Az ok egyszerű: Biden eddig igen gyenge elnöknek bizonyult.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!