hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért választaná le az USA a németeket Oroszországról
Amerikai nyomás alatt Európa gazdaság- és belpolitikája
Ezért választaná le az USA a németeket Oroszországról

Amerikát megingathatja a német gazdaság orosz kitettsége; az amerikai érdek ára viszont a német gazdaság összeomlása lehet.((fotó: AP/Olivier Matthys))

2022. 04. 07.
Egyre hűvösebb a kapcsolat az Egyesült Államok és Németország között, és a jelenlegi orosz–ukrán konfliktusban az amerikai fél oldaláról érkező nyomásgyakorlás teljes mértékben figyelmen kívül hagyja Európa, és benne Németország érdekeit.

Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanásával egyre nagyobb vita alakul ki az orosz gáz és más energiahordozók vásárlása körül, amelynek szankcionálása egyértelműen gyors összeomlást eredményezne az Európai Unió tagállamainak gazdaságaiban, köztük a németben is. Itt máris több olyan probléma felmerült, ami miatt akadozik a gázellátás, és a hatalmas viták közepette átadott Északi Áramlat 2 gázvezeték sem kezdte meg működését.

Ráadásul a Gazprom német leányvállalatát a német kormány március végén azért volt kénytelen államosítani, mivel annak tulajdonosai elrendelték a cég azonnali végelszámolását, így a német vezetés pánikba esett, hogy mi lesz a sorsa a meglévő szerződéseknek, amelyek lényegében az orosz gáz importját biztosítják az országba.

Ukrajna megtámadása miatt ugyanis kilátásba helyeztek szankciókat az orosz gázzal kapcsolatosan is, erre lehetett az orosz fél válaszlépése, hogy egyoldalúan felszámolja az együttműködést a német állammal a Gazprom leányvállalat megszüntetésével.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!