hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mohamed nem is létezett?
Egy bestseller szerző szerint a vallásalapító személye egy politikai narratíva része
Mohamed nem is létezett?

A kalifátus sosem birtokolt olyan hatalmat, mint amilyen Róma püspökének a kezében volt.(Fotó: AP / Amr Nabil.)

2021. 10. 27.
Mi a közös I. Umbertó olasz király 1900-as monzai meggyilkolásában és 130 ártatlan párizsi civil 2015-ös lemészárlásában? Hogyan vonható párhuzam a Szentszék és a szunnita iszlám dinamikájában és szervezeti felépítésében?

Ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ Jonathan Laurence idén nyáron megjelent Alku a vereséggel: A szunnita iszlám, a római katolikus egyház és a modern állam című könyve.

A Boston College politikatudományokkal foglalkozó professzorának műve alapvetően inkább egy leíró munka, mint analitikus, történeti áttekintés. Ebből a szempontból jobban értelmezhető az az eszköztár, amit a két vallási rendszer vizsgálatához használ, melynek alapvetése három fázisban írható le: a birodalmak összeomlása, a nemzetek felemelkedése és ebből fakadóan a diaszpórák megerősödése. Mindezt szorosan összekapcsolja a vizsgált vallásokat ért válságokkal, és azzal, hogy ezek miként tudtak profitálni belőle.

Laurence értelmezésében a politikai vereség, vagy inkább a szunnitizmus és a katolicizmus intézményeinek a térvesztése magában hordozta ezeknek az újrahierarchizálódását, ahogy a professzor fogalmaz: megszülte a nemzetállami iszlámot és a nemzetállami katolicizmust.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!