hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Divattá vált az ételérzékenység?
Élethossziglan tartó diéta
Divattá vált az ételérzékenység?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 30.
Társadalmunkban egyre többeket érint az ételérzékenység kérdése, ennek ellenére mégsem kap kellő figyelmet, sőt esetenként divatolásnak ítélt attitűdként jelentkezik. Ezen megítélés alapjául szolgálhat a különféle reformétrendek térhódítása.

A közösségi média különböző felületeinek köszönhetően divatossá vált ugyan a diétázás mint az egészséges életmód alapillére, ám a specifikus diéták ennél jóval több mindent szolgálnak, például ételérzékenység, valamint -allergia szigorú étrenddel való kezelését.

Ételérzékenység vagy -allergia?

Az ételnek a szervezetre gyakorolt negatív reakcióját fontos két alapjaiban különböző csoportra bontani. Egyrészről az ételallergia az immunrendszert érintő válaszreakció, míg az ételérzékenység vagy más néven étel­intolerancia az emésztőrendszer étel felé irányuló intoleráns megnyilvánulása. Számos allergént tartalmazó alapanyag van, a két leggyakoribb, amivel találkozhatunk, a glutén és a tej. Fontos megemlíteni, hogy a glutén esetében a gluténérzékenység, más néven lisztérzékenység kifejezés nem intoleranciára utal, hanem cöliákiára, amely autoimmun eredetű reakció. Másrészről, beszélhetünk nem cöliákiás gluténérzékenységről (NCGS) is, amely a gluténnal szembeni intoleráns állapot, ez a 18 év fölötti korosztály 6-10 százalékát – száz­ezres nagyságrendű embert – érinti, ez több, mint a cöliákiával érintettek száma. Felbukkanása az 1980-as évekre tehető, az élelmiszer-feldolgozás nagy valószínűséggel játszott jelentős szerepet a jelenség kialakulásában.

A manapság fogyasztott élelmiszerekben fellelhető glutén már nem az, mint több ezer évvel ezelőtt, amikor is az emberiség elkezdett gabonát termeszteni a Közel-Keleten. Továbbá, a gabonák keresztezéséből különböző fajtákat hoztak létre, ami a glutén megnövekedett koncentrációját eredményezte. Ahogy a földművelés fejlődött technológiailag, úgy a gabonatermesztés tudományos megközelítése is kiszé­le­sedett. Ez magával vonta a gabonafélék laboratóriumi körülmények közötti genetikai modifikálását is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!