hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kitalálja? Ez lett 2022 legnépszerűbb kifejezése
Goblin mode
Kitalálja? Ez lett 2022 legnépszerűbb kifejezése

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 23.
Az Oxford University Press minden évben kiválasztja azt a szót vagy kifejezést, mely az adott évet leginkább meghatározta. Ebbe a döntésbe tavaly először már a nagyközönség is beleszólhatott. Ha csak egy szóval kellene jellemezni az elmúlt évet, milyen címet adnánk 2022-nek?

Vannak szavak, melyek egy adott korszakban vagy időszakban meghatározóvá válnak, tömören és frappánsan írnak le olyan társadalmi jelenséget, melyet néha még bonyolult körmondatokkal is nehéz lefesteni. A 2022-es év sem telt el eseménytelenül, emellett pedig számos olyan szó, kifejezés bukkant fel (vagy jött újra elő), melyek világszerte széles társadalmi körben váltak igencsak népszerűvé. Az Oxfordi Egyetem által meghirdetett szavazáson több mint 340 ezren vettek részt, a szavak versenyét pedig toronymagasan a goblin mode (magyarul kobold üzemmód) kifejezés nyerte. A résztvevők 93 százaléka ugyanis ezzel a szókapcsolattal azonosította 2022-t. A láthatatlan dobogó második helyét a metaverse (azaz metaverzum) kifejezés foglalta el, a #IStandWith szókapcsolat pedig a verseny bronz­érmese lett. Előbbi egy olyan online, 3D-s univerzum koncepciója, amely több különböző virtuális teret egyesít – a fogalmat először Neal Stephenson használta 1992-ben egy fiktív világot bemutató regényében –, utóbbi pedig a szolidaritás közismert kifejezése lett a közösségi médiában, és a megtámadott Ukrajna melletti kiállás miatt vált nagyon népszerűvé.

Öntörvényű és lusta

De mit jelent a szavazatok 93 százalékát megszerző goblin mode kifejezés? És miért lett sokkal népszerűbb, mint a techóriások által erőltetett metaverse? Az Oxford definíciója szerint a szó egy öntörvényű, lusta, hanyag, társadalmi normákat elutasító magatartásformára utal.

A kobold üzemmód egyfajta lázadást indított el a követendő mintákkal szemben. Nagy fennhangon hirdeti, hogy mindenféle bűntudat nélkül semmibe vehetjük a régóta fennálló alapelveket, és azt csinálhatunk, amihez kedvünk van. Lehetünk rendetlenek, lusták, ápolatlanok, és mindezért még bocsánatot sem kell kérnünk, hiszen a közösségi elvárások megtagadása még a mentegetőzést is feleslegessé teszi.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!