hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A legszebb szomorú királyné
185 éve született Sisi
A legszebb szomorú királyné

Sissi viaszfigurája a madame Tussauds múzeumban, Bécsben( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2023. 01. 05.
Az uralkodónők, királynék élete a külső szem számára sokszor a fényűző és gondtalannak tűnő sors szimbólumát jelenti, holott a felszín alatt egészen más játszódik le.

Tavaly december 24-én volt 185 éve, hogy megszületett Sisi, a magyarok kedvenc királynéja. Ha szóba kerül, a legtöbb embernek a messze földön híres szépsége, a Ferenc Józseffel kialakult romantikus tündérmeséje, és a magyarok felé táplált szeretete jut először eszébe. De vajon mi rejtőzik mindezek mögött? Milyen árat fizetett azért, hogy szépsége az idő múlásával se halványuljon el? Sokaknak talán a népszerű Romy Schneider-féle romantikus Sisi sorozat alapján alakulhatott ki egy idealizált kép a császárnéról, azonban a valóság ennél jóval árnyaltabb és mélyebb.

Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, közismert becenevén Sisi 1837. december 24-én, karácsony estéjén született Münchenben a Wittelsbach-házból származó Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma királyi hercegnő harmadik gyermekeként. Gyermekkorát az apja müncheni palotájában, illetve a nyári családi rezidenciájukon, 
a possenhofeni kastélyban töltötte szabadságban és boldogságban, távol a bécsi udvartól és az azzal járó kötöttségektől, merev szabályrendszerektől. 

16 éves volt, mikor édesanyja elvitte Bad Ischlbe Ilona nővérével együtt, hogy bemutassa őket az unokatestvérüknek, Ferenc József osztrák császárnak. Először mindenki úgy vélte, hogy az idősebb nővér lesz a megfelelő választás Ferenc számára, azonban a trónörökös szíve mást diktált. Ahogy mindenkit, őt is lenyűgözte Sisi szépsége, intellektusa, valamint bájos és szabad jelleme. Mondhatni szerelem volt első látásra, ami nem maradt viszonzatlan. Másnap a császár be is jelentette édesanyjának, Zsófia főhercegnének, hogy Sisit fogja feleségül venni. Nyolc hónap elteltével meg is kondultak az esküvői harangok a bécsi Ágoston-rendiek templomában, amit aztán egy teljes hétig tartó ünnepség követett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!