hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nyári szünetben is figyeljünk a gyerekekre!
Kerekasztal-beszélgetés a gyermekek online védelméről
Nyári szünetben is figyeljünk a gyerekekre!

A sok szabadidő miatt most még inkább ki vannak téve online veszélyeknek a gyerekek.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 07. 07.
A Mindennapok Női Szemmel Egyesület, a Szent István Intézet szakmai együttműködésével „Nyári szünetben is szüntelen figyelem!” címmel kampányindító kerekasztal-beszélgetést szervezett június végén a Ficsak Családi Központ kertjében neves szakemberek részvételével.

A  nyárindító kerekasztal a „káros médiatartalmak hatása a gyermekekre” témakörét járta körül. Az időzítés nem volt véletlen, hiszen a nemrég elkezdődött 11 hetes iskolai nyári szünidő alatt a gyerekeknek jóval több szabadidejük van, és nem mindegy, mivel töltik el azt. A beszélgetés résztvevői között – amelyet Bohár Dániel riporter moderált – jelen volt Dr. Varga Judit igazságügyi miniszter, Dr. Koltay András, az NMHH és a Médiatanács elnöke, Hal Melinda klinikai szakpszichológus és Klausz Melinda, közösségimédia-specialista. A rendezvényt Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) és a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) alapítója, ötgyermekes édesanya, valamint Dr. Máthé Zsuzsa történész, a Szent István Intézet igazgatója, négygyermekes édesanya nyitotta meg.  Az igazgató asszony bemutatta a „Szabadulj ki az életre” kampányukat is (lásd képünkön).

vakáció szervezése a 21. században

A nyári szünet gondtalanságának megteremtése a szülők, nagyszülők és a táborozásokon szolgálatot teljesítő pedagógusok, segítők részéről nagy odafigyelést igényel annak érdekében, hogy szellemi és érzelmi értelemben is biztonságos körülményeket és a gyerekek épülését szolgáló időtöltési lehetőségeket teremtsenek. A szervezők szerint figyelmet kell szentelnünk azokra az új, ártó jelenségekre, amelyeknek a sok szabadidő miatt még inkább ki vannak téve a digitális térben egyre többet mozgó gyerekek.

A gyorsan változó digitális világban ugyanis nehéz eligazodni, sokszor ismeretlen terepen kell megvédeni a gyerekeket, miközben a technológia térnyerése az emberi, családi kapcsolatokat is átformálja. A számtalan platformon ömlő tartalmak nemegyszer az ideológiai befolyásszerzés nyilvánvaló szándékát is hordozzák, ezek felismerése sem minden esetben egyszerű.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!