hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Albert Schweitzer, a XX. század humanistája
Polihisztor a dzsungelben
Albert Schweitzer, a XX. század humanistája

Az Ogowe folyó partján 1959-ben.(Fotó: AP / Jim Pringle)

2021. 03. 25.
A Nobel-békedíjas orvos, filozófus, teológus, tanár, orgonaművész Albert Schweitzer nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint az egész emberiség szolgálatát. A huszadik század egyik legnagyobb humanistája nem csak gondolataival, de egész élet­művével hűséges maradt ehhez.

Ludwig Philipp Albert Schweitzer egy evangé­likus lelkész fiaként született az elzászi Kaysersbergben, ami akkor a Német Birodalom fennhatósága alatt állt. Édesapja ültette először a zongora mögé ötéves korában, kilencéves korától pedig már orgonált a templomban, így nem csoda, hogy már fiatalon a teológia és a filozófia világa felé fordult. Érettségi után nagybátyja támogatásával a Strassburgi Egyetemen kezdett tanulni, a hittudomány és a bölcsészet mellett még zenetanulmányait is folytatta. Charles-Marie Widor elzászi születésű, de magyar származású orgonaművész, a párizsi zeneakadémia igazgatója karolta fel a sokoldalú fiatalt, mert nem sok hozzá hasonló tehetséggel találkozott. Három éven keresztül folytatta teológiai-filozófiai tanulmányait, és először filozófusként doktorált Berlinben, disszertációjának témája Immanuel Kant vallásfilozófiája volt. Mindeközben másfél éves katonai szolgálatát is teljesítette, majd két évvel később doktorált teológiából is, melyhez az utolsó vacsoráról írt kritikai elemzést. Újabb év elteltével habilitált evangélikus teológiából, tanulmányait pedig rögtön gyakorlatba is ültette: tanítani kezdett az egyetemen, miközben a Szent Miklós templom lelkésze lett. Schweitzer áldotta meg Theodor Heuss, a későbbi NSZK-államelnök házasságát, de nem mindenki volt vele elégedett lelkipásztorként: néha annyira röviden prédikált, hogy bepanaszolták érte. 

Gondolatai sokszor vissza­tértek arra, hogy még huszonegy évesen megfogadta, élete első 30 évét a tudománynak és a művészetnek, további életidejét viszont az emberi­ség szolgálatára fordítja.

Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix
Fotó: Shutterstock/ Puzzlepix

1905-ben, mikor meglátta a párizsi evangélikus misszió önkéntes orvosokat kereső felhívását, pontosan harmincévesen jelentkezett is az orvosi karra Lüttichben. Ekkor már a Strassburgi Egyetem docense volt, így a kormány külön engedélye kellett a beiratkozáshoz, de a követelményeket sikeresen teljesítve 1912-ben orvosi diplomát is szerzett. Ebben az évben vette feleségül Hèlène Bresslaut, Harry Bresslau zsidó történész lányát, mellyel sokak rosszallását váltotta ki. Fogadalma akkor nyert új értelmet, mikor megtudta, hogy Francia Egyenlítői-Afrikában, a mai Gabonban orvos­hiány van: három doktorijával és újdonsült feleségével útnak indult hát Afrikába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!