hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ingyen drogéria a hazai kertekben és mezőkön
Gyógynövények országa vagyunk
Ingyen drogéria a hazai kertekben és mezőkön

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 06. 16.
Magyarország bő­velkedik csodás természeti kincsekben. Nyári kirándulásaink során érdemes besze­rezni néhány saját szedésű gyógynövényt is, ami jól jön majd a házi patikában.

Nem akar lemaradni a Hetek legújabb kisfilmjeiről, podcast-adásairól? Iratkozzon fel Youtube csatornánkra itt!

Nem kell sokat visszaugrani az időben, amikor gyógyszerek híján az emberiség különböző betegségeire, nyavalyáira a gyógynövények jobbító, gyógyító hatását próbálta hasznosítani; például gyógyteákat fogyasztottak meghűlés vagy egyéb betegségek esetén. Mai világunkban a gyógynövényeknek és a belőlük készült termékeknek ismét kiemelt szerep jut a különféle kemikáliáktól és gyógyszerektől kissé túlterhelt kultúránkban. Sokan kezdik újra észrevenni, hogy a körülöttük lévő természet milyen értékes kincseket is rejt magában – szó szerint akár karnyújtásnyira tőlük. Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO felmérései szerint a Föld népességének kétharmada, körülbelül 4 milliárd ember gyógynövényeket használ elsődleges orvosságként még ma is. A gyógynövényeket egészségünk megőrzésére, szervezetünk gyógyítására, roborálására és megelőzésre is használhatjuk, de az orvosi vizsgálatokat és kezeléseket nem helyettesíthetjük vele. ,,Fitoterápia, gyógynövények alkalmazása a mindennapi orvosi gyakorlatban” nevű tantárgy keretében az orvostanhallgatók is képezhetik magukat a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán a témában, hogy pácienseiknek szakszerű segítséget tudjanak idővel adni. Magyarország több száz gyógynövényéből három klasszikus, ismert növényt ragadtunk ki ebben a cikkben, melyeket érdemes mélyrehatóbban is tanulmányozni, új oldalukról is megismerni a bennük rejlő lehetőségeket.

KAMILLA, A GYÓGYNÖVÉNYEK KIRÁLYNŐJE

Elsőre talán elgondolkodunk, hogy ez az egyszerű, szolid kis növény miért is kapta a gyógynövények királynője jelzőt, hiszen ismerünk nála sokkal pompásabb virágokat mind színben, mind formában. A kamilla vagy orvosi székfű a benne rejlő fantasztikusan sokoldalúan hasznosítható, magas hatóanyag-tartalma miatt kaphatta a királynői jelzőt – nem véletlenül. A kamilla a Földközi-tenger keleti medencéje körüli területről származó egynyári, aromás illatú növény. Útszéleken, parlagokon, mezőkön nagyobb tömegben fordul elő; hazánk klímája optimális ennek a gyógynövénynek. Érdekesség, hogy virágát még a mai napig is legtöbb helyen kézzel szedik speciális kamillafésű segítségével, majd szárítás után dolgozzák fel a virágot. A kamillát a világ több országában is termesztik, de az Alföld szikes területeiről begyűjtött vadon termő kamilla rendkívül magas hatóanyag-tartalma miatt igen jelentős hazai termékünk. Az alföldi kamillavirág hungarikum is, tehát kiemelésre méltó értéket hordoz – egyedi és minőségi. Illóolajában a gyulladáscsökkentő és sebgyógyító hatást eredményező komponens az alfa-bisabolol legalább 20 százalékban van jelen, ami többszöröse a termesztett kamilla hatóanyag-tartalmának. E tulajdonsága igen értékes gyógyszertári droggá teszi, mivel gyógyhatású tea főzhető belőle.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!