hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Almási Kitti: a siker sokszor a mélyponton kezdődik
Interjú a népszerű pszichológussal
Almási Kitti: a siker sokszor a mélyponton kezdődik

Dr. Almási Kitti klinikai pszichológus, író, előadó(Fotó: Nánási Pál)

2021. 07. 28.
Nyár van, süt a nap, a karanténnak - látszólag egy ideig – vége, mégis sokan máshogy tekintenek önmagukra, a külvilágra az elmúlt egy év tapasztalatai után. Dr. Almási Kitti klinikai pszichológus, író, előadóval Zoomon beszélgetünk minderről és a könyveiről, a megküzdési helyzetekről, határaink feszegetéséről.

A Bátran élni című könyvedben közérthető példákkal bemutatod, hogy manapság kevésbé vagyunk képesek akár egy átmeneti frusztráció eltűrésére, vagyis egy nehezebb helyzetben áldozatot hozni egy célért. Meddig lehet építő számunkra egy ilyen szituáció és hogyan tudjuk észrevenni, hogy valamit már nem kell vállalni?

– Az, hogy miként látjuk a különböző életeseményeket, miként értelmezzük az átmeneti elakadásokat, kudarcokat, függ attól, hogyan állítódunk be egy dologgal kapcsolatban. Itthon, ebben a kultúrában az emberek félnek attól, hogy rosszul járnak, hogy túl sokáig, túl sokat belepakolnak valamibe, és aztán nem lesz megtérülés. Befolyásolja az embereket kitartás szempontjából, hogy „biztos jól járok-e”? Ha erre nagyon rágörcsöl valaki, az általában túl sokra nem viszi. Ha csak arra a dologra mondjuk, hogy megfelel nekünk, ami nagyon gyors és biztos megtérüléssel kecsegtet, akkor nyilvánvalóan nem leszünk kitartók. Látom, hogy az emberek annyira nehezen viselik azt, hogy csak később fog eldőlni valaminek a haszna, hogy inkább a rövid távú dolgokat választják, amiben a megúszásra törekszenek. Ha megnézzük azt, hogy melyik az erősebb bennünk, hogy elkerüljünk egy esetleges veszteséget, egy kudarcot – megússzunk valamit – vagy adjunk esélyt egy lehetséges sikernek, akkor sajnos az előbbi sokkal erősebben munkálkodik a többségnél.

A praxisból azt tapasztalom, a legtöbben azt választják, hogy itt és most elkerüljenek valami konfrontációt, még akkor is, ha így hosszú távon mindig kicsit szenvednek ezektől a dolgoktól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!