hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan rajzolta át a babavárás időszakát a járványhelyzet?
Nem várt fordulatok
Hogyan rajzolta át a babavárás időszakát a járványhelyzet?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 06. 11.
Kismamák, fiatal anyukák, akik a várandósság első szakaszában még nem is sejtették, hogy ez a 9 hónap más lesz, mint ahogy tervezték. Pánikkeltő online hírek, pesti városi legendák, és az első gyermek érkezésével kapcsolatos dilemmák. Ki hogyan dolgozta fel ezt a rendkívüli időszakot?

Korábban annak jártunk utána, hogy a karanténidőszak hogyan hatott az esküvőkre, most pedig körbekérdeztük azokat a kismamákat, akik a vírusidőszakban várják első gyermeküket, vagy éppen ezekben a hónapokban szültek. Hogyan élték meg rendkívüli körülmények között az amúgy sem mindennapos élethelyzetet? Be tudtak-e szerezni minden szükséges eszközt, ruhát; és hogy zajlottak a kórházi vizsgálatok?

Interjúalanyaik közül ketten az első gyermeküket várják, harmadik megszólalónk pedig éppen a kijárási korlátozások idején szülte meg férjével közös harmadik gyermeküket. Szülészorvost is bevontunk a körkérdésekbe egy zuglói kórház szakosztályáról, hogy meséljen a színfalak mögül: az ő mindennapi munkájuk hogyan alakult át ez idő alatt?

Kettesben, nyugalomban

„Szerencsések vagyunk abból a szempontból, hogy augusztusra vagyok kiírva: a karanténidőszakhoz kapcsolódó problémák várhatóan már kevéssé érintenek, mire szülni fogok” – kezdi a beszélgetést egy fővárosi fiatal kismama, akit a munkahelyén értünk utol. „A plusz kihívásokat jól szemlélteti az az epizód, amikor elolvastam egy körlevelet, amit minden várandós anyukának kiküldtek, hogy aki ekkorra és ekkorra van kiírva, készüljön fel: kötelező módon mindkét szülővel csináltatnak egy COVID-tesztet, ami fejenként 25.000 Ft-ba kerül, és az összeg felét nekik kell kifizetni. Ez például a házaspárnak egy váratlan plusz kiadást jelentett, és bizonytalan volt az is, hogy megvalósulhat-e ebben az időszakban az apás szülés. Nemcsak anyagilag volt megterhelő a tesztelés: el lehet képzelni, hogy valakinél már megindult a szülés, de még egy órát babrálnak azzal, mikor a kórházba érkezik, hogy regisztrálják, letesztelik, hogy COVID-negatív-e, megvárják az eredményét…”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!