hetilap

Hetek hetilap vásárlás
The Hungarian First Man: küldetés teljesítve
The Hungarian First Man: küldetés teljesítve

Fotó: Pásztor Tamás

2020. 12. 22.
Egy évvel ezelőtt beszélgettünk Pásztor Tamással, alias Tom WADE Shepherd zeneszerzővel az Apollo 11 albumáról. Idén egy újabb meglepetéssel – a magyarokhoz köthető űresemény kapcsán készített albummal – rukkolt elõ „The Hungarian First Man” címmel. A zenei alkotás az első magyar ûrhajós, Farkas Bertalan űrutazását dolgozza fel, és állít emléket a neves esemény 40. évfordulója alkalmából. (X)

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes  

Hogy jött az ötlet, hogy még egy űrkutatással kapcsolatos albummal állj elő?

– Ez év januárban meghívást kaptam az Európai Űrügynökség (ESA) által, a hazai űrkutatást tömörítő személyeknek rendezett mintegy 150 fős konferenciára. 

A rendezvény házigazdája, az ESA Innovációs Program magyarországi irodájának akkori vezetője, Tandi Zsuzsanna a rendezvény utolsó részében váratlanul felkért, hogy mutassam be a zenei „munkásságomat”, és hogy hogyan kapcsolódik az űrkutatáshoz. A rendezvény alkalmával ismerhettem meg személyesen Farkas Bertalant, az első magyar űrhajóst, alias Berci bácsit. Akkor döntöttem el véglegesen, hogy a The Hungarian First Man című albumot el fogom készíteni. Az inspirációt közvetlenül a történelmi esemény írójától meríthettem, és elkezdődött egy aktív munka, mely során ismeretségünk barátsággá formálódott.

Az új album az előzőhöz hasonlóan átgondolt felépítésű, és alkotásfilozófiát is tartalmaz, ami nem szokványos. Elmesélnéd, hogy miért?

– Számomra a zenei alkotómunka egy kreatív művészi tevékenység, amelyben törekszem az egyéniség megőrzésére. Közben figyelek arra is, hogy a tartalmat megérthessék a hallgatók, hiszen szeretném megőrizni a könnyűzenei jellegét is. Alkotásaim többnyire instrumentálisak, ezért is érzem szükségét az alkotásfilozófiának. A CD-ben mellékletként angol és magyar nyelven olvasható, illetve a bakelitlemeznél is helyet kapott. Így az, aki hallgatja és kezébe veszi az albumaimat, teljes képet kap a „műről” és átélheti azt. 

Fotó: MTI / Németh Ferenc
Farkas Bertalan 1980-ban. (Fotó: MTI / Németh Ferenc)

Mi az indíttatása a legutóbbi albumodnak?

– Erre leginkább az alkotásfilozófiából idéznék: „1969. július 20. Egy kelet-európai országban a fekete-fehér televízió előtt egy fiatal mérnökhallgató eksztatikus örömmel ünnepli a holdra szállás pillanatait. Akkor még senki sem sejtette, hogy 11 év múlva ő lesz az első magyar űrhajós…” Az a személy, aki csodálva nézte a holdra szállást, később maga is űrutazó lett. Átitatja mélyen az inspiráció, az elhivatottság, amikor valaki rátalál az életcéljára, megragadja és megvalósítja azt. Szerintem ez fantasztikus dolog. Másrészt az album küldetése, hogy az űrutazás kapcsán a nemzetek is megismerhessék Magyarországot, hiszen 1980. május 26-án Farkas Bertalan a világ 94. űrhajósaként és első magyar asztronautaként utazott az űrbe, ahol összesen 7 nap 20 óra 45 percet töltött el.

Az első születésemre nem emlékszem, de a másodikat, a Földre visszatérést a legapróbb részletekig képes vagyok felidézni. Mert minden űrhajós, mikor visszatér a világűrből, újjászületik.

Farkas Bertalan

A hatodik zeneszám a Bedtime Stories, azaz Esti mesék címet viseli, és Csukás István magyar meseíró, költő emlékére is ajánlod. Hogyan kerül egy kontextusba az emléke az albumoddal?

– Hadd idézzek Csukás Istvántól, aki sajnos idén hunyt el, üzenete ugyanis rávilágít a lényegre: „A mese segít birtokba venni a világot.” Magyarország talán legnagyobb meseírója nagy hatást gyakorolt rám, bábjátékai, meséi meghatározták a gyerekkorunkat. Inspiráltak, kiragadtak a materiális valóságból. Berci bácsi pedig az űrutazás során egyik este egy magával vitt tévémacival mesélt a gyerekeknek a világűrről, repülésről, csillagokról – ezen keresztül is kapcsolódik személye az albumhoz.

A Bedtime Stories című zeneszám a leghosszabb az albumon, mintegy 12 perces, és két tételből áll. 

A második része The Friendship, magyarul A barátság címmel két emberről szól: Valerij Nyikolajevics Kubaszov orosz, valamint Magyari Béla magyar űrhajósról. Valerij az űrutazás folyamán lett a barátja Berci bácsinak, Magyari Bélával pedig a felkészülés során megfogadták, hogy nem fognak rivalizálni, ellehetetleníteni egymást, mint mások. Nem versenyeztek, inkább egymást segítették a felkészülésben – pedig másfél évvel az űrrepülés előtt már tudták, kit választottak kettőjük közül. 

Ha jól tudom tudományos és egyéb jelentősége is volt a magyar űrutazásnak…

– Igen, így van, Berci bácsi sokat mesélt nekem erről... Május 27-én késő este, a 18. keringés során a Szojuz–36 űrhajó összekapcsolódott a Szaljut–6-Szojuz–35 űrkomplexummal. A szükséges ellenőrzések után Kubaszov parancsnok és Farkas Bertalan kutatóűrhajós átszállt a Szaljut–6 űrállomásra, ahol Leonyid Popov és Valerij Rjumin fogadta őket. Az utazás célja egyrészt az volt, hogy a Szaljut–6-on levők számára utánpótlást vigyenek felszerelésekből. Küldetésük másik célja orvosbiológiai, anyagtechnológiai, fizikai, távérzékelési és erőforrás-kutatási kísérletek végzése volt. Fent tartózkodásuk során több mint 50 kísérletet, alapkutatást hajtottak végre. Legnagyobb jelentőségű közülük a Pille sugárdózismérő, mellyel meghatározták a világűrben az űrhajósokat ért sugárzás mennyiségét, és a Balaton nevű műszer alkalmazása, amellyel az űrhajósok szellemi munkavégző képességét vizsgálták. Az anyagtechnológiai kísérletek során alkalmazták a Krisztall nevű magyar találmányt, hivatalos nevén az UMC (Universal Multizone Crystallizator) kristályosító berendezést is. Egyébként külön érdekesség, hogy Berci bácsiék az űrhajón tradicionális magyar ételeket is vittek magukkal a Szaljut–6 űrállomásra, mint például a töltött káposzta, a pörkölt vagy az Unicum…

Végezetül mivel záródik az album, illetve a te „űrutazásod”?

– Az utolsó szám minden albumomon, így itt is nagy jelentőséggel bír. A For The Lost Sons, azaz az Elveszett fiak emlékére című zeneszám megemlékezik azokról, akik az űrkutatás folyamán életüket vesztették. Fontosnak tartom ezzel a dallal, de az egész albummal kifejezni a tiszteletet. A tisztelet minden embernek jár, csak azért, mert létezik, van. Minden élet értéke felbecsülhetetlen, egyszeri és megismételhetetlen. Az ember Isten teremtménye, az Ő képére és hasonlatosságára született, nem az értelmetlenség, a véletlen műve. Ezért küldetéssel van felruházva. Az egyik küldetésem teljesítve: The Hungarian First Man. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!