hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ronald Reagan és Margaret Thatcher különleges kapcsolata
Barátság a politika porondján
Ronald Reagan és Margaret Thatcher különleges kapcsolata

Thatcher és Reagan az ottawai G7-csúcstalálkozón, 1981-ben. Thatcher határozottan kiállt az amerikai elnök mellett.(Fotó: AP)

2020. 08. 26.
Két nagyhatalmi vezető, két külön világ, sajátos kihívások. Egy egykori hollywoodi színész és egy neme miatt hátrányosan megkülönböztetett, de vasakaratú hölgy diplomáciai kapcsolatából sajátos barátság szövődött az évek alatt, és vitte közelebb egymáshoz Amerika és Nagy-Britannia nemzetét. 

Régóta különleges kapcsolat fűzi az Egyesült Államok vezetését az Egyesült Királyságéhoz. E nemzetek vezetői a világ legbefolyásosabb politikusai közé tartoznak, döntéseik nemcsak saját országukra, hanem az egész világra kihathatnak. Az, hogy jó kapcsolatot ápoljanak, szinte már elvárás és nemzetközi érdek. A ’80-as években azonban sokkal több alakult ki pusztán jól működő kapcsolatnál a regnáló amerikai elnök, Ronald Reagan és Margaret Thatcher brit miniszterelnök között.

Mondhatni mind a ketten kívülállóként érkeztek a politika világába. Ugyan Thatchernek apja révén korábban is volt köze a politikához, azonban előtte még egy női politikus sem vitte sokra ezen a pályán. Nőként nehezen fogadták el a ’80-as években, amikor a politika kifejezetten a férfiak játszóterének számított. Ronald Reagant sem lehetett sablonpolitikusnak nevezni, államférfiúi karrierje előtt ugyanis Hollywood egyik szívtipró színészeként vált ismertté. Noha mindketten megérdemelten kerültek a hatalomba, sokszor saját stábjuk is kételkedett képességeikben. Talán ezek a nehézségek is szerepet játszottak abban, hogy a két vezető között olyan barátság szövődött, ami gyakorlatilag átformálta a történelmet. 

Reagan színészi múltjából fakadóan nagyon megnyerő és közvetlen politikusnak számított, híres volt arról, hogy erős és karakteres tanácsadókkal vette körül magát. Éppen emiatt sokan azt feltételezték róla: saját hiányos képességeit próbálja ilyen módon kompenzálni, ő maga nem is annyira okos vezető. Hasonló hozzáállás fogadta Thatchert is, akivel kapcsolatban az a feltételezés fogalmazódott meg, hogy – bár egyértelműen kivételes képességeinek köszönhetően jutott el a miniszterelnöki székig – ő maga csak a brit kormány imageépítésére szolgál. A rosszindulatú előítéletekre azonban mindketten hamar rácáfoltak a döntéshozatalok során. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!