hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kendőzetlen beszámolók a gyermekszínész lét veszélyeiről
Csillogás, kétségek és identitásvesztés
Kendőzetlen beszámolók a gyermekszínész lét veszélyeiről

Lindsay Lohan ikreket játszott az Apád-anyád idejöjjön! c. filmben, 1998-ban. Alakítása átütő sikert hozott hollywoodi karrierjében, a fiatal felnőttkori problémák azonban őt sem kerülték el.(Forrás: Walt Disney Pictures)

2020. 08. 12.
Mai, egykori, élő és már elhunyt filmsztárokat ültetett kamera elé az HBO A showbiznisz gyermekei címmel megjelent új dokumentumfilmjében. Az alkotás nem titkolt célja, hogy a hirtelen jött változás veszélyeire és buktatóira hívja fel a figyelmet – az egyéni sorsok drámáját a személyes beszámolók teszik még érzékletesebbé.

Mara Wilson, Macaulay Culkin, Mary-Kate és Ashley Olsen, Henry Thomas, Drew Barrymore, Daniel Radcliffe, Lindsay Lohan – csak hogy néhányat említsünk közülük, akikkel generációk nőttek fel a mozivászon vagy a TV képernyője előtt. A filmkockákon a szereplők lazák, vagányak, cukik, különlegesek vagy éppen olyanok, mint mi, hétköznapi problémákkal; szerethetőek, népszerűek, és persze a megjelenésük mindig tökéletes. 

Nem meglepő tehát, hogy minden évben több mint 20.000 potenciális gyerekszínészt hallgatnak meg szerepválogatásokon Hollywoodban; közülük többen évek óta castingról castingra járnak, hogy felfedezzék őket. A dokumentumfilm bemutat egy családot, ahol a szülők az életü­ket teljesen a filmszakma világába vágyódó kisfiuk köré rendezték be: az édesapa az egyedüli kenyérkereső, az édesanya pedig folyamatosan meghallgatásokra viszi gyerekét, gyakorol vele, magántanárt fogad, és ha kell, Amerika egyik végéből a másikba költözik fiával – oda, ahol a válogatás zajlik.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

A jelenség drámája azonban, hogy a több tízezer jelentkezőnek csak töredéke lesz befutó, még kevesebbnek sikerül tartósan megmaradni a színészi pályán, így gyakran a nem kis lemondásokkal és komoly áldozatokkal járó évek végül semmilyen eredményt nem hoznak a család számára. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!