hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ezért idézett Orbán egy marxista filozófustól a Tranziton
Mi az a Gramsci-stratégia?
Ezért idézett Orbán egy marxista filozófustól a Tranziton

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

2023. 08. 31.
Egy fiatalon elhunyt, ám annál nagyobb hatású olasz újmarxista gondolkodó, Antonio Gramsci műveire és eszméire hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a tihanyi Tranziton elmondott beszédében. A hivatkozásban figyelemre méltó módon nem a kritikán, hanem a tanulás szükségességén volt a fő hangsúly.

„A jobboldalnak olvasni kell az ellenfél irodalmát, szakkönyveit, mert abból tudjuk megérteni, hogy mit csinálnak, miért csinálnak, és akkor tudunk mi ellenstratégiákat vagy taktikai lépéseket kidolgozni” – mondta a kormányfő a többnyire fiatalokból álló közönség előtt. 

Arról Orbán Viktor már korábban is beszélt, hogy a jobboldal több évtizedes lemaradásban van a kultúrharc területén a baloldallal szemben, most azonban részletesebben is kitért ennek a folyamatnak az okaira, amelynek a határvonalát 1968-ban húzta meg. „A hatvannyolcasok kiadták a jelszót: Menetelés az intézményekbe! És elfoglalták az intézményeket. Azokat az intézményeket, ahol a gondolatokat megfogalmazzák, a gondolatokat termelik és formulázzák.” 

Abban, hogy ez megtörténhetett, Orbán szerint „a NATO is ludas, mert a II. világháború után volt néhány ország, ahol komoly veszélye volt annak, hogy Sztálinék támogatásával és finanszírozásával Nyugat-Európában kommunista pártok hatalomra tudnak kerülni. Az amerikaiak mindenhol, ahol ez a veszély fennállt, kötöttek egy történelmi megállapodást, miszerint a hadsereg és a kormányzás a NATO-barát konzervatívoknál maradt, az igazságszolgáltatás, a szellemi élet, a könyvkiadás, az egyetemek meg mehettek a baloldalhoz.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!