hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Abortuszvita: mikor lép be a testbe a lélek?
Az embrió titkai
Abortuszvita: mikor lép be a testbe a lélek?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2023. 03. 09.
A lélek eredetével és az embrió státuszával foglalkozó gondolkodók a kezdetektől szorosan követték a biológiai felfedezéseket. Annál is meglepőbb, hogy még soha nem volt olyan erőteljes az abortusz támogatottsága, mint most, amikor természettudományos szinten a legtöbbet tudjuk arról, hogy mi történik az anyaméhben.

V alahol, valamikor mindenkinek elkezdődött a története. Azoknak a babáknak is, akikre utalva az amerikai konzervatívok hagyományos konferenciáján (CPAC) a múlt héten Abby Johnson sokkoló leírást adott az abortusztabletták recept nélküli kiadásának következményeiről. „Arról beszélünk, hogy a nők megveszik, majd otthon, mindenféle orvosi felügyelet nélkül beszedik ezeket a nagyon veszélyes szereket, úgy, hogy nem igazán tudják, mi fog történni a testükkel” – mondta a Planned Parenthood-igazgatóból lett életpárti szószóló. Majd folytatta: „Belenéznek a WC-be, és látják, hogy a teljesen kifejlett – 12, 14, 16 hetes – baba ott lebeg benne. És akkor el kell dönteniük: kihalásszam ezt a gyereket és eltemessem? Vagy lehúzzam a WC-n?”

Miért van az, hogy sokan ekkor szembesülnek vele, hogy az a bizonyos „sejtcsomó” teljesen ember formájú, és a felismerést a bűntudat és a veszteség fájdalma kíséri? Mikor kezdődik az élet, és tekinthető-e gyilkosságnak a terhesség megszakítása? A válaszokhoz – legalább gondolatébresztőként – érdekes lehet a lélek eredetével kapcsolatos 2500–3000 éves intellektuális hagyományt (a héber Írásoktól és a görög orvostudománytól és filozófiától a modern sejtkutatásig) áttekinteni, különös tekintettel a keresztény gondolkodás történelmi alakulására, amely befolyást gyakorolt a nyugati etikára és emberértelmezésre.

Titokban formáltattam

A nyugati gondolkodás egyik alapját adó Bibliának az embrió eredetével és fejlődésével kapcsolatos rendszeresen idézett szövege a 139. zsoltár 13–16. verse: „Bizony te alkottad veséimet, te takargattál engem anyám méhében.(…) Nem volt elrejtve előtted az én csontom, mikor titokban formáltattam és idomíttattam, mintegy a föld mélyében./ Látták szemeid az én alaktalan testemet, és könyvedben ezek mind be voltak írva: a napok is, amelyeken formáltatni fognak; holott egy sem volt még meg közülük.” Isten mesteremberként formálja a méhben az emberi testet, de a Prédikátor könyve szerint titok fedi, hogy ezt pontosan hogyan és mikor teszi, és hiábavalóság az embernek firtatni, ami el van rejtve (Prédikátor 11:4).

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!