hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Megdöbbentő adatok: ennyit lógnak a magyarok a telefonjaikon
Egyre inkább összemosódik a valóság és a virtualitás
Megdöbbentő adatok: ennyit lógnak a magyarok a telefonjaikon

Forrás: Youtube / Apple

2023. 06. 07.
„Soha nem látott még ehhez hasonlót” – hirdeti a forradalmi újdonságként bemutatott szuperszemüvegéről az Apple. A telefonjaival az egész világot meghódító techóriás szerint a Vision Pro a legnagyobb dobásuk az első iPhone óta, ami igencsak rémisztő annak fényében, hogy az elmúlt 16 évben mennyien váltunk függővé egy addig még soha nem használt terméktől.

„Bármennyire is rémisztő és fájdalmas, a valóság az egyetlen hely, ahol igazi boldogságra találhatunk” – állapítja meg Wade Watts a Ready Player One című sci-fiben, amit öt évvel ezelőtt Steven Spielberg vitt vászonra Ernest Cline könyve alapján. A nagy sikerű történet 2044-ben játszódik egy világégést követően, ahol a szerencsétlen közemberek jobb híján egy OASIS nevű virtuális világba menekülnek, és valósítják meg önmagukat – miközben dohos, szakadt putrikban gubbasztanak, egy VR-szemüveggel a fejükön. A főhős Wade Watts, egy teljesen átlagos fiatal srác, aki szegény körülmények között tengeti mindennapjait, és az OASIS-ben talál menedéket a való világ problémái elől. Az egész sztori tele van elképesztően menő retro/popkulturális utalásokkal és rejtélyekkel – miközben végig arra keresi a választ, hogy hol húzzuk meg a határt a valóság és a virtuális világ között.

Steven Spielberg filmjét 2018-ban mutatták be a mozik, és bár már akkor sem tűnt teljesen szürreálisnak a témafelvetés, kicsivel később az egész világot a szobáiba, képernyők és internet elé „kényszerítő” pandémia – és az azóta tartó folyamatos, húsba vágó válságok sora – egy csapásra realitássá tette a science-fictiont. Arról nem is beszélve, hogy amióta az addig megszokott, nyugodtnak mondható, kényelmes nyugati életmódunk fenekestül felfordult, párhuzamosan – az addig is brutális léptekben vágtató – technológiai fejlődés szintet ugrott, amikor tavaly ősszel a nyakunkba zúdították az újfajta mesterséges intelligenciát. Nem csoda, hogy fejlesztők, tudósok, techvezérek sora kongatja a vészharangot: búcsút inthetünk az eddig ismert világunknak, ha nem lassítjuk a folyamatokat.

Rabul ejtett fiatalok

Pedig a változás nem ma kezdődött, lassan felnőtt lesz az első olyan generáció, amelyik már az okostelefonok világában szocializálódott, így nincs is arról tapasztalata, milyen az, ha valakinek nincs a tenyeréhez nőve egy érintőképernyő. Ha túlzásnak tűnne az előbbi megállapítás, íme néhány tény a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) friss tanulmányából, amiket a témában készített. A 8–15 éves korosztály naponta átlagosan 234 percet, azaz naponta közel 4 órát bámulja a telefonját, az életkor növekedésével pedig párhuzamosan nő a készülékhasználat átlagos ideje. A kütyühasználat már óvodáskorban elkezdődik: a legfiatalabb korosztály elsősorban rajzfilmeket és gyerekdalokat néz a Youtube-on és különböző meseoldalakon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!