hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Saját gyengeségét leplezi a nyugat a háborúval
Interjú Frank Furedi szociológia professzorral
Saját gyengeségét leplezi a nyugat a háborúval

AP/Alexander Zemilianichenko(AP/Alexander Zemilianichenko)

2023. 01. 05.
A globalizmus meggyengült a járvány és a háború nyomán – állítja Frank Furedi, a Kenti Egyetem szociológusa, akinek nemrég jelent meg az új könyve Az Ukrajnába vezető út: Hogyan tévesztett irányt a Nyugat? címmel.

Ön azt írja új könyvében, hogy geopolitikai analfabetizmus és történelmi amnézia sújtja a Nyugatot. Miben nyilvánul ez meg?

– A hidegháború után nyugaton azt gondolták, hogy a nemzeti értékek már nem különösebben fontosak, mert globalista világban élünk, ahol a lényeges kérdésekre csak globalista módon lehet megfelelni. Abból indultak ki, hogy nincsenek többé háborúk Európában, ezért a hadsereg nem annyira fontos, mint régebben volt. A külpolitikát is másként kell kezelni, mert ha a nemzeti értékekért küzdünk, akkor túl irigyek vagyunk. És, ha vannak is háborúk, azok Szíriában, Afganisztánban vagy Afrikában zajlanak. A diplomaták nagyon kiengedtek Londonban, Párizsban és Washingtonban. Úgy gondolják, elég, ha angolul tudnak, nem beszélnek arabul, nem beszélnek kínaiul, úgy beszélnek a problémákról, mintha valami más világban élnének. 20-30 éve még sok nyelvet beszélő, nagyon felkészült emberek dolgoztak a külügyekben, de ezek az emberek márnem léteznek.

Nincsenek már Kissingerek Washingtonban, akik tudják, hogyan kell megvédeni Amerika nemzeti értékeit.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!