hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kapákká kovácsolt fegyverek, több százéves emberek, átalakuló domborzat: a Sátorok ünnepe az Ezeréves királyságban
Az eljövendő kor reménysége
Kapákká kovácsolt fegyverek, több százéves emberek, átalakuló domborzat: a Sátorok ünnepe az Ezeréves királyságban

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 10. 13.
Különösen fontos üzenete van a héten zajló sátorok ünnepének nemcsak a zsidóság és a kereszténység, de a nemzetek számára is. A háború kegyetlenségei és a globális gazdasági krízis közepette reménységet ad, hogy eljön majd egy olyan világkorszak, amelyben a földi szenvedést felváltja a visszatérő Messiás ezer évig tartó igazságos földi uralma.

Ahhoz képest, hogy a Bibliában szereplő ünnepeknek mekkora a korszakokon átívelő, profetikus jelentősége, a keresztény világ egy része sajnos megmagyarázhatatlanul kevés figyelmet szentel azok tanulmányozására, megértésére és bizony – megünneplésére is. A világban történő apokaliptikus események azonban egyre több hívőt sarkallnak arra, hogy ismét tanulmányozni kezdjék azokat a részeit a Szentírásnak, amelyek segítenek eligazodni a világtörténelem egyre zavarosabb végkifejletében. S ahogyan a Jézus Krisztus megváltói művét előrevetítő húsvét (pészach) ünnepe, vagy az egyház világméretű küldetését előrevetítő pünkösd (sávuót) radikális változást hozott az emberiség sorsának alakulásában, úgy a sátorok ünnepe (szukkót) is hihetetlenül nagy jelentőségű minden egyes ma élő ember számára. Mondhatni, iránytűként szolgál a háborúk és járványok korában, hiszen végső üzenete a jövőben fog beteljesedni.

Mit ünneplünk Szukkótkor?

A sátorok ünnepe, héberül szukkót Izrael legnagyobb örömünnepe, ami a zsidó naptár szerint Tisri hónap 15-én kezdődik, ami a mi naptárunk szerint körülbelül szeptember végére, október elejére tehető és 7 napon át tart. Az aratás és betakarítás ünnepe.

A bibliai ünnepek közül a hetedik, az őszi ünnepek közül az utolsó, a Biblia három helyen is részletesen leírja és szabályozza a kereteit. A héber szó lombsátorra utal, Izrael népének azon időszakára, amikor az Egyiptomból való szabadulást követően 40 éven át a pusztában bolyongott a honfoglalást megelőzően, sátrakban lakva. Ezen időszakban a zsidó családok, nemzetségek kizárólag Isten ellátására, vezetésére és gondoskodására voltak utalva, távol minden várostól, civilizációtól. Izrael nemzetté válása is ebben az időszakban történt, ekkor adta Isten Mózesen keresztül a Tízparancsolat kőtábláit és a további parancsokat, ekkor alakult ki a szent sátorban zajló áldozati rendszer, ami időről időre engesztelést adott a nemzet tagjai számára. Isten dicsőségének jelenléte folyamatos volt a vándorlás során: nappal felhőoszlop, éjjel tűzoszlop formájában vezette a népet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!