hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kik voltak az izraeli jobboldali fordulat motorjai?
Egy nemzedék szemben a világgal
Kik voltak az izraeli jobboldali fordulat motorjai?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 11. 10.
Az izraeli választás legfeltűnőbb eredménye a vallásos cionisták pártszövetségének előretörése volt. A mozgalommal szemben Izraelben és a nyugati világban erőteljes propaganda zajlik, egyes vélemények szerint még az európai szélsőjobboldalnál is messzebb merészkednek. A Hetek megkérdezett erről két népszerű izraeli influenszert, akik a The Land of Israel (Izrael Földje) elnevezésű szervezet vezetői.

A választási eredményeket értékelve Ari Abramowitz rabbi óvatosan fogalmazott: „Még nem vagyok teljesen boldog. Úgy érzem, hogy a jobboldali embereket, mint amilyen én is vagyok, már többször becsapták. Sürgettek, hogy szavazzunk jobbra, aztán kaptunk egy baloldali kormányt cserébe. A háttérállamban, a deep state-ben nagyon mélyen gyökerezik a baloldal, ilyen például a Legfelsőbb Bíróság. Mintha lenne egy fal, aminek a célja, hogy megakadályozza az emberek akaratának érvényre jutását. Vannak közöttünk, akik nagyon boldogok és a felhőkben járnak, én nem tartozom közéjük. Úgy érzem, hogy ez még idő előtti. Meg kell várnunk, hogy milyen kormány fog alakulni, ki tudja, mi van Benjamin Netanjahu fejében? Én nem tartozom a Netanjahu-ellenes táborba, elismerem az államférfiúi érdemeit és mindazt, amit Izraelért tett, de ugyanakkor látni kell azt, hogy ő egy pragmatista. Én nem vagyok hajlandó ünnepelni azelőtt, mielőtt lenne mit ünnepelni” – mondta Abramowitz.

Jeremy Gimpel, aki éveken át közös rádióműsort vezetett Ari rabbival, ennél optimistábban látja a helyzetet: „A választás tétje az volt, hogy merre indul tovább Izrael: világi állam vagy egy zsidó állam akar lenni a jövőben. Én azt figyeltem meg, hogy a világ nemzetei minél sikeresebbek és gazdagabbak lesznek, annál szekulárisabbá válnak. Elég ehhez megnézni Európát vagy az Egyesült Államokat, mindenütt ezt a folyamatot látjuk, egyre inkább elfeledkeznek Istenről. Az egyetlen nemzet a világon, amelyik miközben erősödik és prosperál, annál vallásosabb és konzervatívabb lesz, és annál inkább szeretne kötődni Istenhez, az Izrael.”

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!