hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Besúgó: A rendszerváltás forgatókönyveiben közös elem volt a hatalomátmentés
Mező Gábor kutató A besúgó című sikersorozatról
A Besúgó: A rendszerváltás forgatókönyveiben közös elem volt a hatalomátmentés

Jelenet a filmből.(Forrás: HBO)

2022. 05. 26.
Országos közönségsiker lett A besúgó című sorozat az HBO Maxon, amely a Kádár-korszak utolsó évtizedébe vezeti vissza a nézőket. A pártállami hálózatok egyik legismertebb magyarországi kutatóját arról kérdeztük, milyen tanulságokkal szolgál a film a valós történelem felidézéséhez.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

A közönség nagyon jól fogadta A besúgó című sorozatot, de a kritikák többsége mégis fanyalgott. A témával évek óta kiemelten foglalkozó újságíróként hogyan látja, mi ennek az oka?

– Szerintem nagyon jó döntés volt elkészíteni a sorozatot. Azért is örülök, mert a nyolcvanas évekről önmagában igen kevés alkotásunk van, ez valahogy fekete folt a filmgyártásunk, főleg a sorozatgyártásunk területén. Furcsa volt látni ezt az egységet, ami kialakult a különböző gondolkodású kritikusok között. Most szinte mindenki egyként fanyalog – ahogyan a legtöbben, főleg nyilván az ún. ellenzéki sajtóban korábban már előre ünnepelték a sorozatot, ügyesen felépítve annak nézettségét. Az igazság középen van. Sok szempontból el lehet mondani A besúgóról azt, hogy nem hiteles, de ugyanakkor azt is látni kell, hogy ez tényleg egy közönségsorozat. Ha az akkori ellenzéki mozgalom egy tagja, vagy a témát nagyon jól ismerő szakértő meglát valamit, azt a nagyközönség valószínűleg nem veszi észre. Főleg a fiatalabbak. Ez talán nem is baj, mert az ilyen alkotásokban mindig benne van az, hogy dramaturgiai okokból összevonnak történeteket, összesűrítik az időt, hiszen így lehet eladni vagy egyáltalán átadni. Nyilván az volt a cél, hogy a fiatalabbak, a most 20-30 évesek is érdeklődjenek a korszak iránt, meg egyáltalán a rendszerváltás, a rendszerváltoztatás iránt. Nem beszélve a külföldi nézőkről.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!