hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fény a „ködös Albion” földjén
korai Keresztény misszió a Brit-szigeteken
Fény a „ködös Albion” földjén

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 02. 24.
A Brit-szigetek kereszténységének története legalább annyira változatos és fordulatokkal teli, mint amennyire nem éppen közismert. A kereszténység megjelenése nem volt könnyű folyamat a „ködös Albion” területén, amely nyomán kialakult a sajátos ír–kelta egyház.

 A Brit-szigeteken a kereszténység már a II–III. században meggyökerezett, ezt alátámaszthatja Tertullianus alábbi, Apológiájában megfogalmazott állítása is: „Tegnapiak vagyunk és betöltöttünk már mindent, ami a tiétek: a városokat, a szigeteket, a várakat, a vidék helységeit, a piactereket, magát a had­sereget, a kerületeket, a tízes csapatokat, a palotákat, a szenátust, a fórumot, csupán a templomokat hagytuk meg nektek.”

Ha kicsit túlzásnak is hangzik Tertullianus állítása, annyi bizonyos, hogy a III. századra a Római Birodalom minden területén jöttek létre keresztény közösségek. Adversus Iudeos című művében még ennél is konkrétabban ír: „…és a britonok, elérhetetlenek a rómaiak számára, de alávettettek Krisztusnak.” Pontosan nem lehet megállapítani azt, hogy mikor jöttek létre az első keresztény közösségek, de a legendák szerint egy II. századi briton uralkodó, Lucius volt az, aki levelet küldött Eleutherosz római püspöknek, melyben értesítette megkeresztelkedési szándékáról.

Mártírok és eretnekek Britanniában

A történetet először a Liber pontificalis említi meg (ezen része VI. századi), majd ezt erősíti meg egy nevezetes VII–VIII. századi angol történetíró, Beda Venerabilis is Az angol nép egyházi története (Historia ecclesiastica gentis anglorum) című művében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!