hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Így született meg a történelem legnagyobb hatású könyve
A bibliai kánon kialakulása
Így született meg a történelem legnagyobb hatású könyve

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 10. 28.
A Reformáció napján, október 31-én arról emlékezünk meg, hogyan került vissza újra a Biblia a keresztény hit középpontjába. A Szentírás a világtörténelem legnagyobb hatású műve, de hogyan is jött létre ez a könyvgyűjtemény? Kik hozták létre? Miért hamis az az állítás, miszerint a Biblia csak egy IV. században összeollózott könyv?

Nem véletlen, hogy nem bibliai kánonról, hanem kánonokról beszélek, ugyanis jelenkorunkban is többféle kánonlista létezik, legalábbis az Ószövetség tekintetében. Ezek közül az egyik a protestáns, a másik pedig a római katolikus – ortodox kánon, de ha mélyére nézünk a dolognak, akkor láthatjuk, hogy itt igazából a héber kánon és a Szeptuaginta (görög nyelvű Ószövetség) kánonja van jelen egymással párhuzamosan.

A Szeptuaginta-féle kánonban, melyet a katolikusok és az ortodoxok is elfogadnak, nemcsak azon könyvek vannak benne, melyet a protestánsok elfogadnak ihletett könyvekként, hanem része a hét ún. deuterokanonikus (másodkanonizált) könyv is, amelyeket félkövér betűvel szedtem. Ezekről később még majd fogok néhány szót ejteni. A protestáns és a héber kánon ugyanazt tartalmazza, csak egyes könyveket a zsidók összevonnak (például a 12 „kisprófétát”, illetve Sámuel, a Királyok és a Krónikák 2-2 könyvét 1-1 könyvbe), ezért van a protestánsoknál 39, a zsidóknál meg 24 könyv.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!